BiH
9

U Općini Centar Sarajevo spašeni katastarska dokumentacija i oprema

FENA
Zahvaljujući brzoj intervenciji službenika Odjela za katastar Općine Centar, nakon požara koji je 7. februara 2014. godine zahvatio veliki dio zgrade Općine, spašena je i pohranjena na sigurnu lokaciju katastarska dokumentacija i oprema.

Tako je ostala sačuvana kompletna dokumentacija planova novog premjera, kao i kompletna dokumentacija starog premjera.

Spašeni su i pripadajući prilozi svih razmjera za katastarske općine koje održava Služba katastra Općine Centar. Dio pripadajućih priloga koji je bio oštećen uslijed vlage, konzerviran je, osušen i osposobljen za upotrebu.

Također su sačuvani i izmješteni spiskovi parcela i spiskovi promjena, kao i teke računanja.

Spašeni su i digitalizirani katastarski planovi starog premjera, te planovi razmjere 1:1.000 i 1:2.500 koji su spremni za upotrebu.

Na sigurnu lokaciju su izmješteni i stari austrougarski planovi razmjere 1:1.625 i 1:1.650.

Također su sačuvane a potom i izmještene foto-skice avio snimanja iz 1968. i 1986. godine, kao i geodetska oprema za mjerenje i računanje koju koriste uposlenici Katastra.

Inače, Služba Općine Centar za upravu za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar nekretnina trenutno je smještena u Centru za mlade na Gorici, u Ulici Avde Jabučice 52.

Korisnici usluga Katastra će uskoro, već za nekoliko dana, moći svoje zahtjeve vezano za katastar ostvarivati putem Protokola Općine Centar, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je iz Općine Centar.