BiH
272

U okviru Stupske petlje nova saobraćajnica kroz pijacu Heco i biciklistička staza

Piše: M. N.
Radovi na Stupskoj petlji ne jenjavaju. Napravljen je napredak kada je u pitanje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u vezi s objektima koji se nalaze na mjestu buduće Rampe A, a novina je i ta da će uz Stupsku petlju Sarajevo konačno dobiti i biciklističku stazu.

"Stupska petlja je najzahtjevniji projekt u BiH. Imali smo više problema među kojima su imovinsko-pravni odnosi jer su tu nalaze legalni, ilegalni i privremeni objekti, zatim podzemne instalacije, tramvajska pruga, autobuski terminal u Rampi A, groblje koje smo ispoštovali jer nismo željeli da se ni jedno groblje ekshumira, te veliki broj pješaka. Znamo da je na ovoj dionici stradao veliki broj pješaka te nam je njihova sigurnost bila vrlo bitna", rekao je za Klix. ba Adem Zolj, direktor Direkcije za puteve KS.

Vlada KS podržala je ovaj projekt i priključila se radu. Iz budžeta je u ovu svrhu izdvojila 22 miliona KM koliko je potrebno da izgradi petlja ali i popratni sadržaji.

"Tu je uračunat i podzemnik za pješake koji će imati pokretne stepenice. Jedan dio će voditi ka autobuskom terminalu, a drugi će imati izlaz kod groblja. Gradit će se i saobraćajnica kroz pijacu Heco. Imat ćemo četiri rampe i dva kolovoza", rekao je Zolj.

Od ranije je poznato da će semafori biti uklonjeni što će omogućiti brži protok saobraćaj u ovom dijelu koji vodi ka sarajevskoj zaobilaznici. Trenutno se čeka na uklanjanje objekata kao bi se počelo s radovima na Rampi A.

Još jedna novost je i ta da će uz Stupsku petlju biti napravljena i biciklistička staza koja će ići ispod Stupske petlje.

"Biciklistička staza će ići od Hrasnice do Nedžarića i u taj projekt je Općina Ilidža koja na njemu radi s Direkcijom za puteve KS, uložila 300.000 KM", rekao je Zolj.

U toku je izrada projekte dokumentacije za drugi dio biciklističke staze koja će ići od Nedžarića do Skenderije. Ovim će konačno glavni grad BiH dobiti atrakciju za kojom su žudili brojni građani, ali i turisti.