Sjećanje
3

U odbrani Goražda smrtno je stradalo 68 policajaca

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima "Goražde grad heroj svojim braniocioma", spomen ploči poginulim pripadnicima policije pred zgradom MUP-a BPK Goražde i na spomeniku poginuloj djeci Goražda, obilježen je 6. april, Dan sjećanja na poginule pripadnike policije regije Goražde.

Na svečanoj akademiji u sali Centra za kulturu prikazan je dokumentarni film o značaju, ulozi, doprinosu i herojstvu pripadnika policije u najtežim ratnim danima.

"Policija je bila prva i jedina organizovana formacija koja je branila ove prostore ali i održavala mir i bezbjednost svih građana opkoljenog Goražda", kazao je Mesud Kumro, predsjednik Skupštine Udruženja "Veterani policije regije Goražde".

Veterani policije podsjetili su da je u odbrani ovih prostora svoj život položilo 68 pripadnika policije, a njih 16 posthumno je odlikovano najvećim ratnim priznanjem Zlatna policijska značka.

Dan policije bio je prilika za susrete veterana sa porodicama poginulih policajaca te brojnim zvanicama i gostima iz drugih gradova i kantona.

O značaju i ulozi policije govorili su i ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nijaz Musić te zamjenik predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edim Fejzić, koji su uputili čestitke povodom ovog značajnog datuma.