BiH
31

U narednim danima sunčano i vruće sa lokalnim pljuskovima

Piše: D. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kako je za portal Klix.ba potvrđeno u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, u narednih nekoliko dana nas očekuje uglavnom sunčano i toplo vrijeme, ali i dalje će biti lokalnih kratkotrajnih pljuskova.

"U naredna četiri dana, od nedjelje do srijede bit će uglavnom sunčano i vruće. Jutarnje temperature će se kretati od 14 do 22 stepena Celzija, a dnevne od 27 do 34 stepena. Sutra pa do ponedjeljka navečer će se dnevne temperature kretati od 30 do 35 stepeni Celzija. U nedjelju postoje šanse za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, a ponegdje i na sjeveru", izjavio je dežurni meteorolog Ibrahim Hadžismajlović.

Naredne sedmice će zbog visokih temperatura biti uključen žuti meteoalarm.

"U utorak i srijedu će biti sunčano i veoma vruće, a vjerovatnost lokalnih pljuskova je veoma mala. U ponedjeljak, utorak i srijedu će dominirati sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, a Hercegovina će biti standardno vedra. Kad govorimo od temperaturama, one će biti za žuti meteoalarm, koji će biti upaljen", kazao jemeteorolog FHMZ.

Vrijeme će biti uglavnom sunčano, posebno u Hercegovini, ali uz mogućnost lokalnih pljuskova.

"Koliko se može vidjeti, sutra će biti ponegdje pljuskova po Bosni, kao i utorak prema kraju dana na sjeveru i sjeveroistoku može biti lokalnih pljuskova. U četvrtak će biti pljuskova u poslijepodnevnim satima, a u Hercegovini neće biti padavina. Uglavnom, u narednim danima će biti sunčano i vruće, ali ne smijemo isključiti mogućnost lokalnih pljuskova u Bosni, u nedjelju, utorak i četvrtak", kazao je Hadžismajlović.

Iako će dominirati sunčano vrijeme, ipak se ne može reći da nas u narednih desetak dana očekuje potpuno stabilno vrijeme.

"I dalje situacija nije potpuno stabilna, pa ne možemo reći da nas u narednih desetak dana očekuje potpuno vedro vrijeme. Ipak, količina padavina neće biti alarmantna. Padavine će se zadržati kratko i na malim područjima", završio je Hadžismajlović.