BiH
0

U MUP-u HBK-a neće se formirati Odsjek za ratne zločine

FENA
U MUP-u Hercegbosanskog kantona neće se formirati Odsjek za ratne zločine jer je aktivnosti na tom polju stopirala Europska policija tako da novim pravilnikom o sistematizaciji taj odsjek nije predviđen, istaknuo je Husein Bukvić, načelnik krim. policije u MUP-u tog kantona.

Govoreći o istrazi o ratnim zločinima na području tog kantona, Bukvić je izjavio da je policija završila svoj posao te da je tom prilikom podneseno 50 prijava, ali da počinitelji još nisu poznati.

Bukvić je na temelju podataka Odjela za droge za proteklu godinu kazao da su zabilježena 24 kaznena djela protiv 20 osoba za posjedovanje, omogućavanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Evidentno je povećanje ovih kaznenih djela u odnosu na godinu prije, tako da možemo reći da u HBK, pored lake opojne droge, u posljednje vrijeme ima i teže droge heroina i kokaina", istaknuo je Bukvić.

Po njegovim riječima, zabrinjava podatak da je maloljetnih delinkvenata u prošloj godini gotovo sto posto više te da je evidentirano čak 108 maloljetnika, počinitelja kaznenih djela, a u porastu je i broj tzv. povratnika kao počinitelja kaznenih djela i to u 205 slučaja u prošloj godini.

"Porast maloljetničke delikvencije u našem kantonu potvrđuje da su represivne mjere neprimjerene, nedovoljno oštre, a ima maloljetnika koji su počinili 30 do 40 kaznenih djela, ali nisu upućeni u kazneno-odgojne ustanove", kazao je Bukvić.

Ni jednom maloljetniku nije izrečena zatvorska kazna, odnosno nitko nije upućen u kazneno-odgojnu ustanovu kojih u Bosni i Hercegovini inače nedostaje, kazao je Bukvić te dodao da je taj problem neopravdano prebačen na policiju koja poduzima represivne mjere, a koje nisu primjerene maloljetnicima.