BiH
0

U Mostaru se sastali Čović i Lagumdžija

FENA
Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović
Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović
Na pitanje hoće li podržati inicijativu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Mostaru kako će o tome razgovarati kad prođu lokalni izbori.

"Neprirodno je, iako za BiH nije ništa neprirodno, spajati izbornu kampanju i kojekakve političke aktivnosti koje mogu izazvati određene turbulencije u BiH", kazao je Čović nakon današnjeg sastanka s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom. Pored spomenutih, sastanku su prisustvovali i federalni premijer Nermin Nikšić i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

Bilo bi mudro septembar ostaviti za predizbornu kampanju za lokalne izbore i to potpuno odvojiti od svih drugih stvari, istaknuo je Čović naglasivši kako s Dodikom imaju izuzetnu suradnju. Lagumdžija se složio s Čovićem kako mjesec septembar treba ostaviti za predizbornu kampanju. Čović je kazao kako su razgovarali o realiziranju projekta nove šestorke koja prati budžet BiH. "Bilo je riječi i o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, razgovarali smo i o Vijeću ministara i sutrašnjoj sjednici Zajedničkog kolegija koji bi trebao definirati rad Parlamentarne skupštine BiH, kao i o presudi suda BiH o smjeni ministara SDA. Mislim da o svemu imamo jedan izbalansiran stav o tome što je mudro činiti o svemu tome", kazao je Čović.

Lagumdžija je govorio o tome kako postoji nova koalicija nazvana T-D koalicija ( Tihić-Dodik). "Forma te koalicije nam je još uvijek nejasna, ali je ona evidentno na djelu. Očigledno je da u ovom trenutku Tihić pokušava da SDA vrati u šestorku prilikom čega ga ne interesira tko je ta šestorka i što joj je posao već samo da oni budu u toj šestorci. Ukoliko bilo koje političke stranke naprave na bilo kojoj razini bilo koju programsku zajedničku osnovu i stanu iza nje i smatraju da im je tu SDP viška, za nas to nije nikakav problem", istaknuo je Lagumdžija.

"Trenutno je još uvijek nejasno hoće li SDA prihvatiti održavanje sjednica Doma naroda i Zastupničkog doma, koji trebaju verificirati rebalans proračuna. Što će oni uraditi mi neznamo, no neovisno o tome mi želimo doći do rebealansa koji će prije svega biti odraz političke volje novog federalnog koalicijskog ustroja, a to su dva HDZ-a SBB", istaknuo je Lagumdžija. Kazao je kako Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ne dozvoljava da se nova parlamentarna većina u Federaciji realizira. Lagumdžija se dotaknuo i pitanja pomilovanja kazavši kako se u posljednje vrijeme vrši pomilovanje klasičnih kriminalaca.

"Predsjednik Federacije BiH vršio je pomilovanja koja potpuno odstupaju od svakih moralnih i drugih principa", kazao je Lagumdžija.