BiH
0

U Mostaru primljeno 2.700 zahtjeva iz HBK-a za civilne invalidnine

FENA
Po podacima Ministarstva rada i socijalne skrbi u Vladi Hercegbosanskog kantona, u Institutu za medicinsko vještačenje u Mostaru zaprimljeno je preko 2 700 zahtjeva s područja HBK-a za ostvarivanje prava na civilnu-neratnu invalidninu.

Najveći broj pristiglih zahtjeva zaprimio je livanjski Centar za socijalni rad oko 1 800 zahtjeva. Obrađeno ih je i riješeno 480, a redovitu isplatu prima oko 290 korisnika civilne invalidnine.

Po riječima Milana Mihaljevića, pomoćnika ministra za socijalnu skrb, prognane i raseljene osobe u resornom županijskom ministarstvu, do sad je obrađeno oko 42 posto pristiglih zahtjeva s području cijelog kantona.

"Naše ministarstvo zatečeno je s trenutnim stanjem budući da je federalno resorno ministarstvo ove godine prestalo plaćati navedenom institutu obradu zahtjeva i te obaveze prenijelo na županije. Tako se govori o dugu Hercegbosanskog kantona prema navedenoj Komisiji u Mostaru od oko 500 hiljada maraka, a po nekim procjenama, mi smo obavezni platiti oko 100 hiljada maraka", kazao je Mihaljević.