BiH
0

U Mostaru predstavljen bh. turistički pasoš

FENA
U Mostaru je danas predstavljena BH turistički pasoš koja je izdana u povodu 630. godišnjice bosansko-humskog kraljevstva i 15. godišnjice prijema BiH u UN.

To je brošura koja će turistima pomoći da upoznaju Bosnu i Hercegovinu kroz povijesne crtice te zemlje i njenu kulturnu baštinu kao i sadašnji ustroj zemlje. U brošuri se mogu iščitati zanimljivi sadržaji o gradnji mostova u BiH i ratovima na tom prostoru, kao i o održavanju 14. olimpijskih igara u Sarajevu.

Poseban naglasak u brošuri stavljen je na zadnju bosansku kraljicu Katarinu koja je dala veliki doprinos u prenošenju istine o časnoj borbi protiv turskih osvajača, a čiji se grob nalazi u Rimu u crkvi sv. Marije Aracoeli.

Turistički pasoš turisti će moći nabaviti u svim poštama u BiH po cijeni od 10KM.

Predsjednik Udruženja malih i srednjih poduzetnika-menadžera u BiH Marinko Brkić kazao je kako projekt "BH turistički pasoš" ima za cilj promociju turističkih i povijesnih činjenica koje na neki način potvrđuju da je BiH punih 7 ili 8 stoljeća dio civilizirane Evrope.

"Ovo je u biti jedna lična karta države i nadamo se da će je ona uspjeti vratiti na pozicije gdje je BiH bila nekada", istaknuo je Brkić.

Brkić je kazao kako je turistički pasoš ključ za razumijevanje naše prošlosti i sadašnjosti.

Brkić navodi kako planiraju u oktobru turističku karavanu vozom "Tragovima Ćire..." s ciljem obilježavanja stoljetnog povezivanja srednje Evrope s Mediteranom te regionalno povezivanje turističke ture koja obuhvaća dolinu Neretve, istočnu Hercegovinu, Boku Kotorsku i južnu Dalmaciju.

Inače, novinarima su danas uručeni počasni turistički pasoši, a autor pasoša je Marinko Brkić.