15 godina saradnje
111

U misijama u Afganistanu učestvovalo 5.200 pripadnika OS BiH i Nacionalne garde Marylanda

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Oružane snage BiH i Nacionalna garda Marylanda proslavljaju 15 godina uspješnog partnerstva i saradnje koja se ogleda u različitim podrškama u obuci, pripremama za mirovne misije, ali i u civilnom sektoru kroz gradnju i pomoć u vremenskim nepogodama.

Partnerstvo između BiH i Marylanda datira od 2003. godine i uspostavljeno je kako bi se povećalo razumijevanje i interoperabilnost između vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim organima BiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako je ova godišnjica prilika da se podsjete svega dobrog što su učinili.

"Zahvalna sam Nacionalnoj gardi Marylanda i cijeloj državi SAD jer kroz nekoliko programa koje imamo, kao što su 'Vojska-Vojsci', 'OS - Civilne strukture' i 'Civilne strukture - Civilne strukture', uspjeli smo pokazati da smo ipak kredibilan partner. Zahvalni smo za pomoć koja je pružena u izgradnji bilo u školama, vrtićima, pripremi i odlasku u mirovne misije", kazala je ministrica Pendeš.

Komandantica Nacionalne garde Marylanda general Linda Singh kazala je kako vojska SAD-a ne bi bila danas to što jeste bez svojih partnera.

"Imamo zajedničku viziju, vježbamo zajedno i podržavamo se. Radujem se proslavi već 20, 25. pa čak i 100. godišnjice partnerstva s BiH. Želim da i dalje budemo uspješni", kazala je.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović kazao je kako u u proteklih 15 godina u misiji "Odlučna podrška Afganistanu" učestvovalo 5.200 pripadnika OS BiH i Nacionalne garde Marylanda.

"Saradnja je počela kroz program 'Vojska-Vojsci' i proširila se na sve ostale aspekte. Ovo je jedna od pretpostavki za ubrzavanje procesa priključenja NATO-a", kazao je Mašović.

IZ Os BiH ističu kako konstantan porast broja planiranih i realizovanih aktivnosti ukazuje na veoma aktivnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde Marylanda i isti cijene kao koristan instrument za povećanje interoperabilnosti Oružanih snaga BiH sa NATO, a pomoć i podrška koju Nacionalna garda Marylanda pruža, kroz State Partnership Program, doprinosi i dugoročnoj stabilnosti u BiH.

"U narednom periodu očekujemo da će saradnja kroz SPP osigurati i doprinijeti povećanju operativnih sposobnosti OS BiH, jer je usmjeren na otklanjanju identifikovanih nedostataka na taktičkom i operativnom nivou i time ubrzati dostizanje interoperabilnosti sa NATO-om na strateškom nivou", poručeno je ranije iz OS BiH.