Slučaj Sjeverna Karolina
0

U Ministarstvu nisu obaviješteni o hapšenju Subašića

SRNA
Ministarstvo inostranih poslova BiH nije dobilo nikakav zvaničan dopis od američkih vlasti o hapšenju Anesa Subašića (33) u SAD-u, saopšteno je Srni iz ovog ministarstva BiH.

Prema saznanjima Ministarstva inostranih poslova BiH, pošto je riječ o naturaliziranom američkom državljaninu, vlasti SAD nisu ni obavezne da obavijeste diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u SAD.

S obzirom da američko državljanstvo ima prioritet u odnosu na državljanstvo bilo koje druge države na teritoriji SAD, diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u SAD nemaju mogućnost, odnosno pravnog osnova da intervenišu u konkretnom slučaju. 

<a class="text-vijesti hover:underline" href="http://www.sarajevo-x.com/clanak/090728021">Tužilaštvo Sjeverne Karoline</a> saopštilo je da su sedmorica uhapšenih, među kojima je i Subašić, terete za planiranje džihada izvan granica SAD, te da se traga i za osmim članom ove terorističke grupe.  

Grupa uhapšena u Sjevernoj Karolini planirala je terorističke napade u inostranstvu, uključujući Kosovo, Jordan i Pojas Gaze.

Tužilaštvo je kao vođu terorističke grupe označilo Danijela Petrika Bojda, a optuženi su i njegovi sinovi  Zekeraja i Dilan Bojd, te Muhamad Omar Ali Hasan, Zijad Jagi, svi državljani SAD, te naturalizovani Bošnjak Anes Subašić i kosovski Albanac Hisen Šerifi (24).