Stanice tehničkog pregleda
0

U maju počinje testiranje video nadzora u FBiH

Sarajevo-x.com
Početkom maja u rad bi trebao biti pušten sistem video nadzora u 155 stanica koje vrše tehnički pregled vozila u FBiH, a kojim će se značajno promijeniti dosadašnji koncept registracije. Naime, tehnički pregled vozila neće biti validan bez snimke vozila napravljenog kamerama za video nadzor koje su ugrađene u ovim stanicama.

Strožija kontrola doprinijet će da se sa ulica uklone neispravna vozila koja se, iako sa prikupljenim urednim papirima, često ni ne pojave na tehničkom pregledu, odnosno da se onemoguće malverzacije i uplitanje ljudskog faktora svede na minimum. Nelojalna konkurencija i fiktivni pregledi uskoro bi u FBiH trebali postati prošlost.

Vlada FBiH u junu 2008. donijela je zaključak o neophodnosti uvođenja ovih mjera, a ovih dana on je upućen stanicama tehničkog pregleda. Posao je povjeren Institutu za privredni inžinjering iz Zenice, a sistem je razvila i implementirala firma KING ICT, vodeća sistem integrator kompanija u regionu.

Aktivnosti postavljanja opreme, uspostavljanja i testiranja sistema distribucije, analize i pohranjivanja nastavljene su i u prvom kvartalu 2009. godine, tako da je završena pripremna faza zadatka, stoji u obavještenju iz ministarstva.

Sistem se sastoji od savremenog IP baziranog video nadzora, posebno projektovane elektronike i razvijenog softvera, te sistema za upravljanje cjelokupnim rješenjem čija je svrha snimanje vozila i OCR prepoznavanje registarskih tablica, čime će zloupotrebe kod tehničkih pregleda vozila biti praktično onemogućene.

Testiranje komponenti počinje 1. maja kako bi se otkrili i na vrijeme otklonili eventualni nedostaci sistema video nadzora. Stanice su upozorene da se moraju pridržavati propisanih procesuda za pregled vozila i pravilne upotrebe sistema za svako vozilo.

Provedbom ovakve kontrole u stanicama za tehnički pregled, prema novom konceptu registracije, vlasnik svakog vozila će, baš kao i u zemljama Evropske unije, dobiti Potvrdu o vlasništvu i Potvrdu o registraciji.

Kada će početi puna realizacija video-nadzornog sistema zavisi od rezultata koje pokaže u periodu testiranja. Važno je dodati da uspostavom novog sistema rada građani neće imati dodatne finansijske izdatke.