BiH
0

U Londonu predstavljena knjiga "Nova paradigma: Mediteran u promjenama"

Klix.ba
U Domu lordova britanskog parlamenta u Westminsteru u Londonu održana je promocija knjige “Nova paradigma: Mediteran u promjenama” u izdanju čuvenog Brookings instituta u Washingtonu.

Predsjedatelji promocije knjige su bili britanski lord Sir Clive Soley i Saša Toperić iz Centra za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu. Nakon uvodnog izlaganja predsjedatelja, održana je panel diskusija na kojoj su učestvovali neki od autora članaka: Aylin Unver Noi (Turska), Ghazi Ben Ahmed (Tunis), Oliver Guita (Velika Britanija), Andy Mullins (Sjedinjene Američke Države). Promociji knjige su također prisustvovali i predstavnici američko-bosanske fondacije Mak Kamenica i Goran Nedić.

U uvodnom izlaganju Saša Toperić se osvrnuo na katastrofalne poplave koje su pogodile zemlje balkana te se zahvalio Velikoj Britaniji na promptnoj reakciji u pomoći BiH nakon nastalih poplava, ali i dodao potrebu za kontinuiranom podrškom jer teške posljedice ove katastrofe tek postaju sve jasnije.

Knjiga “Nova paradigma: Mediteran u promjenama” predstavlja kompilaciju članaka sa presjekom stanja u raznim segmentima društava na mediteranu, te konkretnim prijedlozima jačanja transatlantske i regionalne ekonomske saradnje zemalja šireg mediterana, kao i jačanja statusa žena i razvoja demokracije u mediteranskoj regiji.

“Moramo jače podržati razvoj transatlantske ekonomske saradnje posebno privatnog sektora sa i izmedju zemalja šireg mediterana uprkos slabim, korumpiranim i politički ovisnim pravnim sistemima u mnogim državama na mediteranu posebno u takozvanim zemljama u tranziciji. Moramo energičnije pomoći otvaranje novih radnih mjesta, te smanjiti alarmantnu kvotu nezaposlenosti mladih. Za zemlje u tranziciji, kako na balkanu tako i u zemljama arapskog proljeća, inkluzivnost je magična riječ u razvojnom putu ka demokratskom, otvorenom i slobodnom društvu. Revanšizam, iz ličnog ili političko - partijskog koristoljublja, a koji se ne rijetko koristi čak i putem legalnih, pravnih instrumenata, vodi samo daljnjem raslojavanju i razjedinjavanju društava“, rekao je između ostalog Toperić u svom uvodnom izlaganju.

Autori članaka su iz Tunisa, Libije, Maroka, Alžira, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švedske, Finske, Austrije, Turske te Bosne i Hercegovine i to: Najla Abbes, Intisar Azzuz, Ghazi Ben Ahmed, Amel Awni Dajani, Camilla al-Hällström, Dajana Džindo, Emily Dyer, Olivier Guitta, Leila Hadj-Abodu, Samra Filipović – Hadžiabdić, Edward Joseph, Marianne Laanatza, Andy Mullins, Anissa Naqrachi, Aylin Ünver Noi, Slim Othmani, Valery Perry, Robin Simeox, Hannah Stuart, Rupert Sutton, Saša Toperić, Nadia ait Zai.

Promociju knjige su organizovali Henry Jackson institut, Centar za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanska fondacija. Urednici izdanja su Saša Toperić i Andy Mullins, sa Centra za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu.