Ekstremno takmičenje
85

U Konjicu počeli skokovi u Kazan: U rupu omeđenu stijenama skače 18 skakača

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Konjicu je počelo 21. Međunarodno takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu pod nazivom "Skok u Kazan", koje je u borbi za titulu šampiona okupilo 18 najboljih skakača iz regije.

Organizator ovog događaja Elmir Miro Hadžialić za Klix.ba kaže kako je od ranih jutarnjih sati u Konjicu zbog ove manifestacije atmosfera posebna, te su već davno domaći i strani gosti zauzeli svoje pozicije na plaži kako bi pratili spektakl u tom gradu.

"Nastupit će 18 takmičara iz BiH, Srbije i Crne Gore i to je limitiran broj. Nastupit će najbolji skakači koji će sutra nastupiti i na tradicionalnim Visinskim skokovima sa Starog mosta u Mostaru", kazao je Hadžialić za Klix.ba.

Ističe da su skokovi u kazan specifični i veoma opasni, jer se skače sa visine od 16 metara u "kazan", kako se od pamtivijeka zove prirodna rupa u Neretvi omeđena stijenama i duboka dva metra, a stijene su na 40 centimetara.

"Izuzetno su opasni skokovi i dolaze samo iskusni skakači na poziv, jer ukoliko skakač promaši tu rupu posljedice mogu biti fatalne, to je specifičnost ovih skokova u Konjicu", ističe Hadžialić.

Skače se skokom "lasta" sa plitkim uplivom, jer ako je duboki upliv, kako pojašnjava skakač može glavu razbiti. Skokovi se izvode u dvije serije, tako da u prvoj skače svih 18 takmičara, a u drugu seriju ulazi osam najboljih.

Svaki skok se izvodi pod pratnjom petočlanog stručnog žirija koji ocjenjuje svaki skok pojedinačno, a onaj sa najvećim brojem bodova osvaja prestižnu titulu najboljeg i bogatu nagradu.

Ove godinu šampionsku titulu brani Sarajlija Dino Bajrić koji je prošle godine pokupio sve simpatije na ovom takmičenju i bio jedan od favorita na tradicionalnim visinskim skokovima sa Starog mosta u Mostaru.

Glavni pokrovitelj ekstremnih skokova u vodu pod nazivom "Skok u Kazan" je Općina Konjic, koja je prošlih dana suorganizovala veliku akciju uređenja plaže i Neretve, što će bez sumnje biti pozitivna slika ovoga grada za sve domaće i strane turiste.