Potpisan ugovor
20

U Kantonalnoj bolnici Goražde angažirani neurolozi iz UKC Tuzla

E. A.
Duže od godinu dana Kantonalna bolnica Goražde bila je bez stalno angažiranog specijaliste neurologa, nakon odlaska dr.Harisa Mašnića, a ovaj problem konačno je prevaziđen saradnjom sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla.

Potpisan je ugovor o stalnom angažmanu neurologa, u početku na tri mjeseca uz mogućnost produženja.

"Pokušavali smo na sve načine riješiti taj problem sve do posjete UKC-u Tuzla generalni direktor dr. Tulumović je izrazio spremnost da UKC Tuzla bude na raspolaganju u tom smislu. Potom smo imali razgovore i sa samom načelnicom te klinike i sa ljekarima i nakon određenog perioda i formalnih preduslova koje smo trebali stvoriti potpisani su ugovori i praktično od jučer mi imamo neurologa. Planirano je da se njihov angažman odvija svakodnevno uz smjenu svako sedam dana tako da smo pokriveni 24 sata sedam dana u sedmici što je ogroman iskorak je to je bio jedan od najvećih problema kada je u pitanju kadrovski nedostatak u Kantonalnoj bolnici. Mi imamo svog specijalizanta iz ove oblasti međutim taj period do njegovog povratka moramo rješavati. Mislim da je velik iskorak i da imamo obezbjeđenju i dijagnostiku i liječenje iz oblasti neurologije", kaže Senad Čeljo, ministar zdravstva BPK Goražde.

Fuad Rovčanin, direktor Kantonalne bolnice Goražde ističe da je problem nedostatka neurologa bio u ovom trenutku najveći za bolnicu.

"Da bi obezbijedili kontinuiran rad neurologa i praćenje neuroloških pacijenata u našoj ustanovi i kojima je potrebna usluga ambulantnih pregleda u polukliničkom dijelu u saradnji sa ministarstvom i kantonalnim ZZO potpisan je ugovor sa UKC Tuzla za pružanje usluga iz oblasti neurologije, odnosno angažman dr. specijalista neurologije u našoj bolnici. To je bio najveći problem, a sve ostale discipline su pokrivene kadrovima specijalistima, u nekim oblastima imamo dovoljno ljekara, neke su deficitarne i želio bih da istaknem da sutra kolega Veldin Džanko počinje svoj rad kao specijalista anesteziologije i reanimatologije i na taj način smo rasteretili kolegicu koja je do sada sama radila. U martu smo dobili još jednog pedijatra i planiramo u narednom periodu raspisati konkurs za nove specijalizacije.Trenutno imamo još šest doktora na specijalizaciji, naredne godine imat ćemo konkurs za nove specijalizacije i mislim da ćemo u narednih nekoliko godina imati kompletirati sav specijalistički kadar u našoj ustanovi na zadovoljstvo naših pacijenata, ali i kolega i koleginica", kaže dr. Rovčanin.

Zavod zdravstvenog osiguranja Bosansko – podrinjskog kantona i Univerzitetsko klinički centar Tuzla potpisali su i ugovor o pružanju i drugih zdravstvenih usluga za osiguranike sa područja našeg kantona.

"To je nastavak naših planova od prošle godine kada smo potpisali ugovor i sa Općom bolnicom Sarajevo. Ukazala se praktično i potreba i vidjeli smo da naši osiguranici koriste i usluge UKC u Tuzli pojedinačno, davali smo odobrenja i to finansirali, a onda smo vidjeli da je najoptimalnije da potpišemo jedan cjelovit ugovor za pružanje usluga našim osiguranicima, ponajviše iz kardiovaskularne discipline, ortopedske i sportske povrede i druge ako se ukaže potreba. Uglavnom stvorili smo zakonski osnov da naši osiguranici pored KCUS-a, Opće bolnice imaju mogućnost da usluge dobiju i u UKC-u Tuzla", kaže Salem Halilović, direktor zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.