BiH
0

U Kaknju uskoro izgradnja nove zgrade socijalnog stanovanja

FENA
Zahvaljujući donatorskim sredstvima Evropske unije, humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” i Općina Kakanj uskoro će u naselju Varda početi izgradnju nove stambene zgrade s osam stanova u svrhu stambenog zbrinjavanja romskih porodica.

Ova značajna novčana sredstva rezultat su, kako navode iz ove općine, ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja romskih porodica u naselju Varda, te spremnosti Općine da finansijski učestvuje u realizaciji ovih projekata i nastojanja da se ova gradska lokacija urbanizira i uredi.

Kakanjsku aplikaciju za realizaciju ovog projekta prepoznali su donatori i ova lokalna zajednica je uvrštena među općine u kojima će se ponovno graditi stambene jedinice za Rome.

Kako bi se osigurao prostor za izgradnju nove zgrade nedavno je nadležna općinska služba realizirala rušenje improviziranih i bespravno izgrađenih objekata u naselju Varda, a stambeno zbrinjavanje će obuhvatiti i porodice čiji se objekti ruše.

U okviru urbanističkog uređenja ovog naselja općinska uprava će izgraditi potporne zidove na većem dijelu zemljišta i gradnja novog stambenog objekta će početi odmah.