Sve otvoreno
920

U Istočnom Sarajevu bez velikih gužvi, građani uživali na suncu u baštama kafića

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Dok u Kantonu Sarajevo tokom vikenda kafići i restorani neće otključavati vrata, samo nekoliko kilometara dalje u Istočnom Sarajevu građani su danas uživali u baštama ugostiteljskih objekata.
Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je pune bašte kafića koje su se nalazile na suncu, uz poštivanje razmaka između stolova.

Iako se očekivalo da će stanovnici sarajevskog kantona "preplaviti“ obližnji Trebević, Istočno Sarajevo i Jahorinu to se nije dogodilo što je dobar znak i briga manje za epidemiologe i krizne štabove.

Iz Istočnog Sarajeva su najavili da će tokom vikenda biti vršene rigorozne kontrole poštivanja mjera entitetskog Štaba za vanredne situacije zbog pogoršanog epidemiološkog stanja i mogućeg dolaska većeg broja građana iz KS-a.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je kazao da oni za sada ne žele uvoditi lockdown.

"Odlučili smo dati šansu onome čemu pružamo šansu već godinu dana - život i funkcionisanje uz poštovanje mjera, bez obzira na odluku vlasti u Kantonu Sarajevo da ga zatvore", rekao je Ćosić.

Ipak je naglasio u bolnicu dolaze ljudi s teškom ili najtežom kliničkom slikom, te dodao da ako se ne popravi situacija, Istočno Sarajevo će morati biti zatvoren na duži period, nego što je to jedan vikend, a ekonomske posljedice će trpiti mnogi.

Uprkos pretpostavkama da će građani Sarajeva petak navečer iskoristiti da posjete Istočno Sarajevo i "pobjegnu" od lockdowna - kafići su sinoć bili poluprazni i čini se da su građani u velikoj mjeri poslušali savjet nadležnih da izbjegavaju gužve i okupljanja.

U Kantonu Sarajevo djelimični lockdown će biti na snazi do ponedjeljka u 7 sati.