Rekonstrukcija kolektivnog centra
0

U Ilijašu će biti izgrađeno 25 stanova

FENA
U Ilijašu je danas ozvaničen početak rekonstrukcije kolektivnog centra u okviru kojeg je predviđena izgradnja 25 stanova za zbrinjavanje raseljenih porodica.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo je radi adekvatnog stambenog zbrinjavanja raseljenih porodica koje borave u kolektivnim centrima, a koje se iz opravdanih razloga ne mogu vratiti na svoje prijeratne adrese prebivališta, započelo rekonstrukciju kolektivnog centra u Ilijašu.

"U ovom objektu su nekada živjele izbjeglice i bio je to kolektivni centar, a intencija države je da se zatvore ovi objekti i ovim činom mi počinjemo zatvaranje kolektivnih centara u Kantonu Sarajevo", rekla je ministrica za rad socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Velida Memić.

Dodala je da će u objektu u Ilijašu nakon rekonstrukcije biti smješteno 25 porodica, a zgrada će imati 18 jednosobnih, pet dvosobnih i dva trosobna stana, u koje će biti smještene izbjegle i raseljene osobe.

Investitor ovog projekta je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i Fond za izgradnju stanova Kantona Sarajevo, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi više od 800 hiljada KM.

Izvođač radova je Miprogradnja d.o.o. Ilijaš, a rok za izgradnju je 90 dana.

Svečanom početku radova prisustvovao je i načelnik Općine Ilijaš Nusret Mašić.

U Kantonu Sarajevo postoje još dva kolektivna centra, u Hrasnici i Gladnom Polju, u kojima se nalazi 50 porodica.