Pomoć iz Njemačke
2

U Hercegovini 19 preživjelih žrtava mina dobilo vrijedne proteze za bolje svakodnevno funkcionisanje

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Savezna Republika Njemačka je ove godine izdvojila 100 hiljada eura za izradu kvalitetnih proteza žrtvama mina u našoj zemlji, a u Mostaru je danas predstavljen projekt pomoći preživjelima kroz koji je 19 žrtava u Hercegovini dobilo proteze koje će im olakšati život.

Na predstavljanju projekta u Mostaru je kazano kako je riječ o programu pomoći preživjelima od mina i drugih eksplozivnih naprava, koji je od maja do jula ove godine implementirao Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC), a finansirala Vlada SR Njemačke.

Žrtvama mina iz svih dijelova zemlje i iz svih etničkih grupa u BiH donirane su visokokvalitetne natkoljene i potkoljene proteze, a u tri mjeseca projekt je implementiran na području Mostara, Konjica, Trebinja, Gackog i Nevesinja, gdje je 19 žrtava mina prošlo kroz proces izrade proteze.

Predstavljanju programa u Mostaru je prisustvovao zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Bernhard Abels u pratnji vojnog atašea i drugih predstavnika njemačke ambasade, gdje su se upoznali sa korisnicima vrijednih donacija i razgovarali o njihovim iskustvima i poslušali životne priče preživjelih žrtava mina iz Hercegovine.

Bernhard Abels (Foto: G. Š./Klix.ba)
Bernhard Abels (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ambasador Abels je tom prilikom naglasio da je SR Njemačka posvećena procesu razminiranja i pomoći žrtvama mina u BiH, što je potvrdio i podatkom da je njegova zemlja za ovu godinu u te namjene izdvojila 100 hiljada eura i najavio sljedeću fazu koji će biti obuhvaćena cijela BiH.

"Danas je vrlo je važno kazati da još uvijek stojimo uz žrtve mina, uz osobe koje su zbog mina teško nastradale, da nisu zaboravljene. Nastradali su, ne svojom greškom i mi smo tu uz njih. Također želim poslati poruku da mi kao ambasada i naša vlada želimo biti uz žrtve mina. Ove osobe, iako su fizički stradale, mogu i trebaju biti produktivni članovi društva i mi smo tu da im pomognemo u tome", poručio je zamjenik njemačkoga ambasadora.

Miroslav Andrić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Miroslav Andrić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Miroslav Andrić, koji dolazi iz Udruženja amputiraca istočne Hercegovine, zahvalio je svim uključenima u ovaj projekt,jer kako je naglasio, proteze koje su dobili u okviru projekta omogućavaju stradalnicima lakši život i obavljanje svakodnevnih poslova.

"Svi smo zadovoljni urađenim protezama i nadam se da će se projekat nastaviti i u buduće i da će još više korisnika uspjeti da ostvari kvalitetne proteze i ortopedska pomagala koja su značajna za svakodnevno funkcionisanje", kazao je Andrić.

Marija Trlin (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marija Trlin (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predstavnica Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH Marija Trlin ističe da će se pomoć žrtvama stradalim od mina nastaviti i dalje nakon što su uspješno realizovane tri faze, a za to je danas u Mostaru potpisani i memorandum o razumijevanju.

"U prvoj fazi Njemačka je pomogla 55 žrtava mina iz raznih gradova BiH, u drugoj 19 s područja Sarajeva i Zenice, a ova treća faza obuhvatila je Hercegovinu, uključuje Trebinje i okolne gradove. Sljedeću fazu obuhvatit će regiju Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Brčkog", kazala je Trlin.

Govoreći o značaju ovog projekta, podsjeća da je prema podacima Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini samo u poslijeratnom periodu registrovano 1.767 žrtava mina, od kojih je 618 smrtno stradalo, dok je broj žrtava mina koji se desio tokom ratnih dejstava višestruko veći.