U toku usvajanje zakona
0

U FBiH detektivi stupaju na scenu

Piše: A. Kovač
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova na sjednici u Sarajevu nacrt zakona kojim prvi put u ovom entitetu treba ustanoviti djelovanje privatnih detektiva. Ovaj zakon omogućit će građanima koji su nezadovoljni nivoom lične sigurnosti koju im mogu osigurati državni organi, da angažuju privatne detektive.

Ko može biti detektiv u F BiH?

Da bi osoba bila privatni detektiv na području Federacije, prema nacrtu zakona, mora biti državljanin BiH, imati najmanje višu školsku spremu, položen stručni ispit za detektiva, biti tjelesno i duševno sposobna, da se protiv osobe ne vodi krivični postupak ili da nije osuđivana za krivično djelo kojom je izrečena kazna zatvora, osim za krivična djela u saobraćaju.

Budući privatni detektiv mora imati i poslovni prostor neophodan za obavljanje poslova privatnog detektiva. Osobe koje imaju najmanje tri godine radnog iskustva u vršenju poslova policijskog službenika, sudskog ili zatvorskog policajca – stražara ili vojnog policajca ili, pak, sudije, tužioca ili pravobranioca, neće morati polagati stručni ispit .

Privatni detektivi moraju dobiti odobrenje za obavljanje poslova od kantonalnog MUP-a, a nakon što dobiju odobrenje i upišu se u sudski registar, mogu početi sa radom. Dva ili više privatnih detektiva mogu osnovati zajednički ured.

Šta će raditi detektivi?

Detektivi će, prema nacrtu zakona, moći prikupljati podatake o osobama koje su nestale ili su skrivene, dužnicima, autorima ili pošiljaocima anonimnih pisama, predmetima koji su izgubljeni, uspješnosti i poslovnosti privrednih društava, osobama koje su naručiocu usluga prouzrokovale štetu...

Međutim, privatni detektivi ne smiju obavljati poslove koji su u nadležnosti policije, sigurnosnih službi ili pravosudnih organa osim osmatranja, pratnje i fotografskog snimanja na javnom mjestu... Zabranjeno im je i koristiti uređaje za elektronska snimanja i prisluškivanja, kao i vršiti detektivske poslove za domaće i strane odbrambene, sigurnosne i kontraobavještajne službe.

Privatni detektivi smiju nositi vatreno oružje ali samo kratke cijevi, odnosno, oružje čija cijev ne prelazi 20, a cijelo oružje 30 centimetara. Oružje, koje smije posjedovati detektiv, mora se automatski puniti svaki put kada se ispali metak i koje može ispaliti samo jedan metak s jednim pritiskom obarača. Kalibar može biti najviše do devet milimetara i ne smije imati prigušivač.

Sankcije

Kaznom od 1.000 do 15.000 maraka kaznit će se osoba ili agencija koja bez odobrenja bude obavljala detektivske poslove, koja zaposli osobu koja ne posjeduje saglasnost za detektivske poslove ili ne vodi evidencije o zaključenim ugovorima.

Od 1.000 do 3.000 maraka kaznit će se osoba koja prikupljanjem informacija i obavljanjem detektivskih poslova ometa obavljanje poslova iz djelokruga tijela državne vlasti.

Ova novčana sankcija bit će izrečena i osobi koja o pripremanju, činjenju ili pokušaju činjenja krivčnog djela ne obavjesti tužilaštvo ili policiju, ili ne zaštiti od uništenja i oštećenja tragove koji mogu poslužiit kao dokaz u krivičnom postupku.

Zakon o privatnim detektivima je već donijela Republika Srpska, a značajan broj federalnih poslanika smatra da bi oblast bila uređena na pravi način jedino ako bi njegova legislativa bila uređena na državnom nivou. Mnogi ministri su mišljenja da će se donošenjem ovog zakona povećati procenat pronalaženja osoba nestalih tokom agresije.