Nastavljena tradicija
10

U dvorištu medrese u Mostaru žrtvovan kurban za Karađoz-bega i ostale vakife

G. Š.
Ovogodišnja akcija "Kurban za Karađoz-begovu medresu" u Mostaru se uspješno realizuje i već je pripremljen određen broj kurbana za one koji podržavaju akciju, koja se nastavlja u danima Kurban-bajrama, kada se vrši klanje i podjela kurbana.

Tako je jutros u dvorištu Karađoz-begove medrese u Mostaru nakon klanjanja bajram-namaza, žrtvovan kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa.

Žrtvovanju kurbana prisustvovao je direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek, muftija mostarski Salem ef. Dedović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham Puce, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Dino Maksumić i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić. Tim činom, kako navode željelo se sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, ali i druge vakife Karađoz-begove medrese i naših prostora.

Akcija "Kurban za Karađoz-begovu medresu" nastavlja se tokom dana Kurban-bajrama, kada će provoditi aktivnosti podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana na njihove kućne adrese i dijeljenja bajramske radosti sa uposlenicima te škole.

"Nosioci vjerskog autoriteta u Mostaru njeguju tradiciju sjećanja na najvećeg dobrotvora Hercegovine – Karađoz-bega, ali i naše druge vakife iz tadašnjeg, ali i ovdašnjeg vremena. Jutrošnjim žrtvovanjem kurbana za Karađoz-bega i ostale vakife, ukazuje se važnost vakufu i vakifima, daje se na značaju nauci, ali se i ukazuje počast čestitim ljudima. To su segmenti koji zapravo čine okosnicu rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini", kazao je direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek i zahvalio svima koji su podržali akciju "Kurban za Medresu".

Ističe da su kurbani nabavljani od povratnika i da se akciji odazvao veliki broj vjernika iz Mostara ali i iz bošnjačke dijaspore, koji su uplatom kurbana u Karađoz-begovu medresu željeli pomoći pri ishrani učenicima najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

"Akcija uplate kurbana za Medresu je najznačajnija akcija tokom godine. Njom se obezbijedi potrebna količina mesa za ishranu učenika koji borave u Internatu, dok se određeni dio kurbana daruje pojedinim društveno-socijalnim organizacijama, poput bolnica, dječijih domova, domova za stara i iznemogla lica u Hercegovini", zaključio je Tulek.