BiH
0

U četvrtak imenovanje kandidata SDA za predsjedavajućeg Vijeća ministara

FENA
Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amir Zukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Organi Stranke demokratske akcije nisu razmatrali izbor federalnog premijera, a kandidat SDA za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bit će nominiran u četvrtak, izjavio je danas za Agenciju FENA generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Mediji su sinoć, nakon sjednice Kolegija Predsjedništva SDA, prenijeli informaciju da je SDA kandidirala Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a da je Fadil Novalić najvjerovatnije kandidat za federalnog premijera.

Zukić je rekao da će Kadrovska komisija SDA održati sastanak u četvrtak prijepodne, a poslijepodne će biti održana sjednica Predsjedništva SDA i tu će biti nominiran kandidat za državnog premijera.

Kaže da SDA još neće odlučivati o izboru kandidata za federalnog premijera budući da je u ovom momentu prioritet izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH da bi se stekli formalni uvjeti za izbor rukovodstva Federacije BiH i da bi ono nominiralo osobu za federalnog premijera.

"To su naše aktivnosti što se tiče uspostave federalne vlasti, odnosno u narednih šest-sedam dana ćemo se posvetiti izboru delegata u Dom naroda da bi taj proces bio završen kako bi se izabrali predsjednik i potpredsjednik FBiH da bi onda oni dali mandat za sastav Vlade FBiH", rekao je Zukić.

Na nivou države je Predsjedništvo BiH organ koji mora izvršiti nominaciju i zakonski rok je počeo teći, a Zukić navodi da SDA ne želi da bude kočnica tamo gdje njeni kadrovi obnašaju vlast.

"U tom smislu ćemo se i potruditi da kantonalne skupštine izaberu delegate za Dom naroda", zaključio je generalni sekretar SDA Amir Zukić.