Borba protiv mina
228

U centru Sarajeva postavljena simulacija minskog polja

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite su na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a (Sarajevo City Center) u Sarajevu, demonstrirali način rada u humanitarnom deminiranju.

Povodom 4. aprila - Međunarodnog dana borbe pritiv mina Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji # TogetherAgaistMines (Zajedno protiv mina).

Cilj je podizanje globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Na platou su prikazani i videoklipovi snimljeni tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizovala FUCZ te izložba opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim s njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utječe na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja s najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja te uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava.