BiH
3

U Cazin stigli učesnici biciklističkog maratona iz Švicarske

FENA
Foto: Cazin.net
Foto: Cazin.net
Nakon petodnevne vožnje i pređenih 850 kilometara, u Cazin je jučer stigla grupa biciklista - učesnika već tradicionalnog biciklističkog maratona kroz šest zemalja.

Radi se o članovima MTB "St.Margarethen“ iz istoimenog švicarskog grada koji će i ove godine 11. jula odati počast žrtvama Srebrenice, a prije toga će biciklima preći 1.540 kilometara.

Naime, četvorica biciklista uz jednog pratioca krenuli su 27. juna i nakon petodnevne vožnje i pređenih 850 kilometara juče su stigli u Cazin.

-Osjećam se super. Na ovaj način odajemo počast žrtvama Srebrenice. Mi prenosimo poruku da se nikad ne ponovi ono što se desilo u Srebrenici. Mnogi su nas zaustavljali putem, čestitali, govorili: Nastavite tako - rekao je po dolasku u Cazin predsjednik MTB "St.Margarethen" Bekir Liđan.

Član MTB "St.Margarethen“ Marco Giorgio već drugu godinu učestvuje na maratonu.

-Vozim ovaj maraton samo zbog jedne stvari - da odam počast žrtvama genocida u Srebrenici - kazao je.

Biciklistima iz Švicarske juče je organiziran doček u Cazinu. Na Skokovima ih je dočekala grupa biciklista iz Cazina, a u centru grada riječi dobrodošlice uputili su im predsjednik Biciklističkog kluba Cazin Samir Japić, predsjednik Sportskog saveza općine Cazin Emir Dautović te savjetnik načelnika općine Cazin Jusuf Bajraktarević.

Na centralnom šehidskom spomen-obilježju položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Biciklisti iz Švicarske će, zajedno s tridesetak biciklista iz Cazina, i ove godine učestvovati na maratonu Bihać-Srebrenica "Da se ne zaboravi da se ne ponovi“ čiji je start u srijedu, 8. jula.