Tijela u potpunosti spaljena
0

U Čajniču ekshumirane dvije, u Rogatici jedna osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovi Instituta za traženje nestalih BiH danas su na području Čajniča ekshumirali posmrtne ostatke dviju, dok je u Rogatici ekshumirana jedna osoba, potvrdila je Feni portparolka Instituta za traženje nestalih BiH Lejla Čengić, sva tri tijela su u potpunosti spaljena, a pretpostavlja se da su žrtve civili bošnjačke nacionalnosti, stradali 1992. godine.

"Na lokalitetu sela Zaborak, zaselak Đakovići u općini Čajniče, ekshumirani su posmrtni ostaci dviju osoba. Pretpostavlja se da je riječ o Himzi Omerbašiću i njegovoj supruzi Hasniji čiji su posmrtni ostaci potpuno spaljeni u njihovoj porodičnoj kući. Prebačeni su u prosekturu groblja Visoko gdje će biti uzeti koštani uzorci da bi se obavila DNK analiza i potvrdio identitet", kazala je Čengić.

Jedno, potpuno spaljeno tijelo ekshumirano je na području Rogatice, u naselju Mahala, a također se pretpostavlja da je riječ o bošnjačkom civilu čiji su posmrtni ostaci prevezni u prosekturu u Visoko gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada.

Portparolka Instituta za traženje nestalih BiH istakla je da su i u narednom periodu planirane ekshumacije na području Čajniča i Rudog.