Dragan Čović
0

"U butmirski paket nisu uvrštene primjedbe hrvatske strane"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su u izmijenjenom "butmirskom paketu" promijenjena rješenja koja se odnose na indirektni način biranja članova Predsjedništva BiH u Domu naroda, umjesto direktnog biranja na izborima, ali da nisu uvrštene primjedbe hrvatske strane. On je istakao da najnoviji prijedlog butmirskog dokumenta, koji su američki i evropski predstavnici juče dostavili političarima u BiH, nije znatnije promijenjen već da je "malo dorađen".

"Izrazio sam iznenađenje da u dokument nisu uvršteni zahtjevi da se osigura ravnopravnost Hrvata u svim rješenjima na državnom nivou", rekao je Čović novirima u Mostaru.

Čović je zatražio da se odrede i minimalne kvote predstavnika konstitutivnih naroda u Predstavničkom domu parlamenta BiH i dodao da njegova stranka zagovara da se veoma precizno odredi teritorijalno-pravni preuređenje BiH i da se umjesto sadašnja dva entiteta, BiH podijeli na četiri federalne jedinice.

Generalni direktor za spoljne i vojnopolitičke poslove pri generalnom sekretarijatu Savjeta EU Robert Kuper, otpravnik poslova Ambasade SAD Džonatan Mur, švedski ambasador Bose Hedberg, čija zemlja predsjedava EU, juče su u odvojenim susretima dostavili promijenjeni dokument liderima nekoliko stranaka u BiH.