BiH
4

U Bosanskom Šamcu se pojavile zmije otrovnice

SRNA
Čišćenje ulica Bosanskog Šamca (Foto: Arhiv/SRNA)
Čišćenje ulica Bosanskog Šamca (Foto: Arhiv/SRNA)
Na području Bosanskog Šamca pojavile su se zmije otrovnice, a dijelovi grada i dalje se mjestimično nalaze pod vodom, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Poljski tim sa 37 pripadnika ispumpava vodu iz grada, francuski tim sa tri pripadnika izvlači vodu iz objekata i podruma, njemački tim sa 12 pripadnika radi na snabdijevanju grada vodom, danska ekipa je angažovana na prečišćavanju vode i njene podjele stanovništvu, dok je turski tim s četiri specijalna vozila angažovan na pranju ulica, a pomaže i 100 pripadnika Oružanih snaga BiH.

U Šekovićima je stanje i dalje složeno, a jedan od problema je gradska deponija u kojoj su poplave odnijele dio zaštitnog zida pa se smeće razlilo duž korita rijeke Drinjače nizvodno prema Željezniku.

U prekidu su i dalje nekategorisani putni pravci, a veći dio stanovništva nema vodu za piće zbog kvara na vodovodu.

Na području pet mjesnih zajednica opštine Bratunac voda je poplavila oko 100 kuća i pričinila veliku štetu na infrastrukturi - prekinut regionalni put Bratunac - Drinjača u mjestu Polom, oštećenja lokalnih puteva, mostova, stambenih objekata.

Zbog poplava je iz mjesnih zajednica Konjević Polje, Polom i Kravice bilo evakuisano oko 20 ljudi, zbog klizišta su evakuisane četiri porodice sa 12 članova, a oštećeno je oko 30 kuća.

Ostalom stanovništvu ugroženom od klizišta sugerisano je da se evakuiše, ali su odbili i na vlastitu odgovornost ostali.

Komisija za procjenu štete na poljoprivrednim usjevima završila je sa radom u ovim mjesnim zajednicama.

Na području opština Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Srebrenica i Ugljevik veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije. Njihov se broj stalno povećava.

Iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano.

Na području Bijeljine vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju tako da je omogućen prilaz svim naseljima koja su bila poplavljena, a zbog problema u Velinom Selu, Brocu, Ostojićevu i Balatunu odluka o vanrednoj situaciji ostaje na snazi.

Veliki problem i dalje predstavljaju takozvani "vodeni džepovi" u Bijeljini i naselju Dvorovi.

Prikupljeno je 3,4 tone uginule stoke i uklonjeno 470 tona kabastog otpada, izvršena je dezinfekcija 581 domaćinstva i ukupno je do sada dezinfikovano 8.101 domaćinstvo.

Izvršen je popis 413 objekata u koje je ušla voda i do sada je popisano 2.800 takvih objekata. Distribuirano je 14 tona stočne hrane u Velinom Selu i Ostojićevu.

U gradu Doboju se rijeka Bosna povukla u svoje korito i gradu više ne prijeti opasnost od novih poplava, te je nastavljeno čišćenje stambenih jedinica i objekata i njihova dezinfekcija.

U opštini Donji Žabar voda se postepeno povlači, ali je i dalje poplavljeno 40 objekata u mjestu Lončari i dva objekta za koke nosilje.