BiH
6

U BiH u osam mjeseci rast svih ekonomskih pokazatelja

FENA
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici upoznalo se s Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – august 2015. godine, u kojoj se naglašava rast svih ekonomskih pokazatelja u BiH.

Nastavljen je pozitivni trend rasta u industriji, pa je u augustu došlo do povećanja fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,2 posto u odnosu na isti mjesec 2014. godine.

Najznačajniji doprinos ukupnom rastu industrije ostvaren je u prerađivačkoj industriji, koja je većim dijelom izvozno orijentirana i u kojoj proizvodnja bilježi rast od 10,5 posto u odnosu na august 2014. godine.

Vanjskotrgovinski deficit roba u augustu ove godine vrednosno je smanjen za 9,1 posto u odnosu na period juli-avgust 2014. Smanjenje deficita je rezultat izvoznog rasta od 6,5 posto s jedne te godišnjeg smanjenja uvoza od 1,1 posto s druge strane.

Blagi rast PDV prihoda prema poreskim prijavama, te snažan realni rast prometa maloprodaje od 8 posto na godišnjem nivou ukazuju na rast finalne potrošnje.

Broj zaposlenih u BiH u julu ove godine iznosio je 714 hiljada, što predstavlja porast od 1,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Rast depozita od 5,2 posto nastavljen je u augustu 2015. godine, tako da su ukupni depoziti dostigli 16 milijardi KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.