Igrice vs akcija
23

U BiH raspisan konkurs za prijem na vojne akademije Grčke, promo poster će vam sigurno privući pažnju

S. M.
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Grčke.

Na Vojnu akademiju kopnene vojske primit će se dva kandidata, na Vazduhoplovnu vojnu akademiju jedan kandidat, na Vojnu akademiju za oficire u službama (smjer medicina) dva kandidata i na Vojnu akademiju za oficire sanitetske službe jedan kandidat.

Na konkursu se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu IV. stepena s najmanjom ukupnom ocjenom "vrlo dobar", koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje "vrlo dobar" u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 01. 10. 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za vazduhoplovnu i akademiju kopnene vojske i vojnu akademiju za oficire sanitetske službe) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu akademiju za službe smjera medicine).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske, Zrakoplovnoj vojnoj akademiji i Vojnoj akademiju za oficire sanitetske službe traje pet godina, a na Vojnoj akademiju za časnike medicinske službe traje šest godina. Na prvoj godini kadeti će usavršavati grčki i engleski jezik. Za prijam se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (test ALCPT - minimalno 60 bodova), poznavanje rada na računaru (Word, Excel, Power Point, Internet), dobro zdravlje i tjelesna pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja nisu u bračnom stanju ili razvedeni, da nisu u drugom stanju i da nemaju zakonsku obavezu izdržavanja djece.

Detaljni uvjeti natječaja za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici Ministarstva odbrane, www.mod.gov.ba. Konkurs je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za rad u službi u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu [email protected].