Borba protiv automafije
0

U BiH pronađeno 15 ukradenih vozila i alati za krađu

Sarajevo-x.com
Foto: Tužilaštvo BiH
(Foto: Tužilaštvo BiH)
Tokom provođenja združene policijske akcije kodnog naziva "Kamen", protiv automafije u BiH, do sada je na teritoriji naše zemlje pronađeno najmanje 15 ukradenih vozila, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osim 15 ukradenih vozila pronađenih na području BiH, državno Tužilaštvo je u saradnji sa policijom i pravosuđem Republike Srbije, na području te susjedne zemlje otkrilo 21 vozilo za koje postoje dokazi da su ukradena na području BiH.

U aktivnostima i pretresima provedenim po nalogu Tužilaštva BiH, u okviru udružene policijske akcije "Kamen", u kojoj je sudjelovalo više stotina policijskih službenika iz oba entiteta, pronađena je i zaplijenjena veća količina dokaznog materijala.

U akciji su pronađeni alati korišteni za krađu motornih vozila, laptopi, kao i sofisticirani kompjuterski dekoderi, korišteni za krađu skupocjenih vozila novije proizvodnje, kao i oprema za krivotvorenje i prekucavanje brojeva šasija, te drugi alati i materijali korišteni za izvršenje krivičnih djela.

Pronađeni dokazni materijal potvrđuje navode da su osumnjičeni posjedovali alate za krađu vozila koja su imala alarmne sisteme i sisteme zaštite.

Prema do sada realiziranim istražnim aktivnostima, očekuje se da će ovom akcijom biti rasvijeljenja krađa najmanje 60 automobila.

Tužilaštvo BiH formiralo je operativni tim koji radi na ovom predmetu i tužioci i ovlaštene službene osobe Tužilaštva BiH, završili su ispitivanje osumnjičenih osoba. Tokom dana će biti odlučeno prema koliko osoba će biti pokrenut prijedlog za određivanje pritvora.

Udružena akcija "Kamen" predstavlja najveću policijsko-tužilačku akciju u BiH u borbi protiv auto-mafije. U akciji su sudjelovali MUP RS, Federalna uprava policije, MUP Kantona Sarajevo, a podršku u radu na terenu davali su pripadnici kantonalnih MUP-ova u FBiH.