Predstavljena studija
0

U BiH postoji 169 zaštitarskih agencija

FENA
U Bosni i Hercegovini djeluje 169 privatnih sigurnosnih kompanija (zaštitarskih agencija) koje upošljavaju 4.207 osoba certificiranih za pružanje usluga zaštite imovine i osoba, podaci su sadržani u studiji "Stanje u oblasti privatnog sigurnosnog sektora u BiH", predstavljenoj danas u Sarajevu.

Rezultati spomenutog istraživanja razmatrani su danas na seminaru koji je o temi "Privatna sigurnost u BiH" organizirao Centar za sigurnosne studije BiH.

Sudionici skupa istaknuli su neophodnost što skorijeg donošenja "krovnog zakona" da bi se oblast privatne sigurnosti regulirala na jedinstven način, usaglasila s evropskom praksom i standardima, te harmonizirao postojeći zakonski okvir.

Na značaj unapređenja stanja u sektoru privatne sigurnosti, s akcentom na potrebu uspostave jedinstvenog registra zaštitarskih agencija ukazali su delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i sugurnost BiH Ivo Miro Jović, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i generalni sekretar CSS-a BiH Denis Hadžović.

Istaknuli su da osim usvajanja odgovarajuće legislative na državnom nivou treba raditi na organizacijskom, odnosno strukovnom umrežavanju zaštitarskih firmi, uključujući i osnivanje komore na nivou BiH.

Ocijenjeno je da novije vrijeme karakterizira svojevrsna ekspanzija u pogledu jačanja sektora privatne sigurnosti, uz istovremeno smanjenje državnog monopola na upotrebu fizičke sile - prinude (u zemljama EU djeluje oko 27.000 privatnih sigurnosnih kompanija), uz omjer jedan "zaštitar" na 500 stanovnika.

U BiH je taj omjer jedan zaštitar na 1.000 stanovnika (podatak iz spomenute studije). Kada je u pitanju odnos pripadnika sektora javne i privatne sigurnosti u BiH je to 4,5 : 1 u korist policijskih snaga.

Kako je konstatirano, u BiH postoji 12 zakona o oružju, te tri o privatnim zaštitarskim agencijama - dva entitetska i jedan u Brčko Distriktu, što otežava unificiranje postupaka registriranja, metodologije i procedura koje su bitne za efikasniji rad, kontrolu i onemogućavanje zloupotreba vezanih za djelovanje ovih agencija.

U tom kontekstu, sudionici skupa očekuju da će "šuma" propisa što rezultira brojnim pravnim prazninama biti harmonizirana donošenjem zakona o privatnim zaštitarskim agencijama na nivou BiH, a što predstavlja i jednu od obaveza na evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.