BiH
0

U BiH polovina stanovništva socijalno isključena, zadovoljenja najosnovnijih potreba lišeno 22 posto stanovništva

FENA
U Bosni i Hercegovini je oko 50 posto stanovništva na neki način socijalno isključeno, zadovoljenja najosnovnijih potreba lišeno je oko 22 posto stanovništva, dok je oko 47 posto bh. stanovništva u riziku od dugoročne socijalne isključenosti.

Ovo su podaci iz UNDP-ovog Izvještaja o humanom razvoju o socijalnoj isključenosti u BiH za 2007. godinu što ga je uradio bh. istraživački tim, predvođen Žarkom Papićem, u suradnji s NVO-ima i predstavnicima najugroženijih grupa.

Istraživanje je pokazalo da su najugroženije grupe nacionalne manjine, invalidi, žene, penzioneri i mladi ljudi. Rezultati do kojih se došlo, trebalo bi nosiocima svih nivoa vlasti, civilnom društvu, ali i građanima da posluži kao upozorenje da se ozbiljnije pozabave pitanjem socijalne isključenosti bh. stanovništva.

I u današnjoj prezentaciji Izvještaja sudjelovali su predstavnici najugroženijih grupa koji su na primjeru članova grupa koje predstavljaju pokazali da se društvo treba ozbiljnije pozabaviti stvarenjem uvjeta za normalan život svih kategorija građana.

Razvojni program UN-a svake godine redovno vrši istraživanje o humanom razvoju u 177 zemalja širom svijeta među kojima je i BiH.