Kontrola tržišta
0

U BiH nema krivotvorenih lijekova

SRNA
Direktorica Agencije za lijekove i medicinska pomagala BiH Nataša Grubiša tvrdi da na legalnom tržištu lijekova u BiH nema krivotvorenih lijekova i da ni za jedan lijek koji je do sada prošao kroz redovne kontrole u nadležnim ustanovama nije utvrđeno da je krivotvoren.

Ona je opovrgla medijske navode da je više od 20 odsto lijekova na tržištu BiH krivotvoreno, dodavši da do sada nisu imali prijavu MUP-ova u BiH da se prekontrolišu lijekovi zbog sumnje da bi mogli biti ovakovog porijekla.

"Ako MUP-ovi BiH imaju neka saznanja mi ćemo to provjeriti, jer mi ne možemo kontrolisati proizvode koji ulaze na ilegalan način, na crno tržište", istakla je Grubiša, dodavši da je pravo pitanje ko je izvor ovih informacija koje su plasirane u javnost.

Zamjenica direktora Agencije Šeherzada Hadžidedić rekla je da je ovaj podatak manipulativan i apsolutno netačan te da ova agencija ima isključivo nadzor samo nad legalnim tržištem.

"Proces kontrole lijekova je nadležnost zdravstvenih radnika, ali je ovdje vrlo bitan i angažman i policijskih agencija i tužilaštava BiH koji mogu pomoći u otkrivanju i sprečavanju prodaje nelegalnih lijekova", podvukla je Hadžidedićeva na konferenciji za novinare.

Predsjednica međukantonalne Farmaceutske komore FBiH Zahida Binalaj rekla je da se ne može saglasiti s tim da je tržište BiH preplavljeno krivotvorenim lijekovima, istakavši da ovi podaci ugrožavaju povjerenje pacijenata, i izazivaju zbunjenost.

"Preuzimamo odgovornost da sve lijekove koje farmaceuti propišu pacijentima na zvaničnom tržištu u FBiH", poručila je ona.
Ministar zdravstva Federacije /BiH/ Safet Omerović opovrgao je i medijske navode da on blokira nabavku novih aparata za kontrolu lijekova. 

"Nije istina da Vlada FBiH blokira to jer je gašenjem Zavoda za kontrolu lijekova i Agencije za lijekove RS ova obaveza prenesena na državni nivo", tvrdi Omerović, koji je podsjetio da je Agencija zvanično počela sa radom 1. maja ove godine, a ustanovljena donošenjem Zakona o lijekovima BiH u julu prošle godine.