Komentari (191)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Poređenja radi:U BiH,Klix najčitaniji portal,a najnepismeniji urednici(neradnici) Ni minimalac ja vama ne bi dao...
deset puta su u tekstu napisali-nacrno-........znaci nije slucajna greska...........
Uvijek ista prica, i tako ti gu**m ja nju ...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
a gdje su hiljade penzionera koji rade na crno, i tako uzimaju posao onim koji nemaju nikakva primanna
U Bosni i Hercegovini napravljen je toliki haos da nema tog politicara niti ekonomskog strucnjaka koji bi mogao napraviti reformu koja ne bi pogodila svakog covjeka kao grom iz vedra neba. Od ukupno 72 % poreza i doprinosa koji se izdvajaju (da li su placeni ili ne, drugo je pitanje) u penzioni fond, zdravstvenu zastitiu, nezaposlenost, porez na dohodak, zastita od pozara, vodni doprinos, najmanje ide u penzioni fond. Slijedom toga, penzije su male, nezaposlenost velika, vode zagdjene, pozar hara a nema ko da ga gasi.................... jer i ono sto se uplati "pojedu" zaposlenici u ovim institucijama. Ima firmi koje redovno placaju radnike i svoje obaveze ali ce i one pribjeci novom nacinu poslovanja, bez zaposlenih u trgovinama gdje je najveci broj radnika pa ce valjda ti isti radnici kada ostanu bez posla pokrenuti nesto da se ovi nameti na privredu smanje. Placas zdravstvenu zastitu i opet participaciju za SVE. Nema to nigdje.
sve je ovo manje vise poznato svima
nocu radim ja na crno a danju na bijelo tralala
Kako cemo na bolje kada je svima "draga para",kako???
Mora se radit na crno,kad se nema para za bijelo.
Sve dok kazne za privatnike koji ne prijavljuju radnike budu manje od doprinosa koje bi platili radnicima nema nacina da ih se natjera prijaviti radnika. Privatnik kapitalista u BiH smatra da mu je isplatnije platiti kaznu nego prijaviti radnika. Oderite im dzep za deset puta veci iznos od iznosa koji bi platio za doprinose, i to za nekoliko godina pa ce vam sami dolaziti da prijave radnike. Ne slazem se da oni drze radnike na crno zato sto im nemaju od cega placati doprinose, vecina ih ima i ali je bolje te pare staviti u svoj dzep.
Moj prijatelj u Kanadi kaze da firme tamo njima ne uplacuju nista od sebe ,nego im odbijaju od njihovih para za penziju,biro,porez sto je oko 30%..Znaci ako ti je satnica 20$, 14$ nosis kuci, a 6$ ide od tvojih para za dadzbine...i onda mi kazemo kako 'zapad ovo ono' .. a joj kod nas nista ne valja.
najgore od svega još i to što je u državi na hiljade kladionica koje priređuju nelegalnu igru na "sreću"zvanu bingo a "država" i inspekcija se prave ludi...uzeše kriminalci bijednom narodu zadnju marku iz džepa!
Ma inspekcija naidje,u kladionici 7televizora a svi ugaseni:),ako nije radnica uspjela zatvoriti radnj...one koje uspiju dobiju povisicu,iako pise da radi do22h ona zatvorila u 16h :)
Taj narod ne bi trebao biti glup. Tko jos normalan daje zadnju marku na igre na "srecu" ili kladionice molim te lijepo!?
"U BiH blizu 200.000 radnika nacrno, svaki treći prijavljen na minimalac" ja sljakam ispod minimale i nisam ni prijavljen. jbg mora se nesto privremeno. al zato cu da maznem gadzidnu cerku pa moze i mjesec dzaba!!!
Dobijem ja 700KM na racun,i kao takav na listi ga potpisem..a onda lagano vracam gazdi 350KM .Vuk sit,ovce na broju
Jesmo furda teska !!
Država štiti kriminal i obezbjedila nam je ovu mizeriju od privrede, a država je SDA i SDA je država, već 20 i kusur godina.
Onu godinu i po Alijanse 2001 i zadnje 4 godine (malo sa SDA, malo bez SDA).. samo je SDA konstanta od općinskog do državnog nivoa.
najviše se zadužila i uopće praksa zaduživanja naroda za račun elite je počela kada su "mudri" sda političari spoznali za ekonomsko dostignuće zvano kredit i da i oni mogu imati pristupa istim preko međunarodnih finansijskih institucija, a Boga mi i domaćih banaka. Ono što se desilo u februaru je samo kulminacija nezadovoljstva koje su nakuplja godinama. Ne branim ja ni SDP, izdali su potpuno svoje birače jer su radili sve kao i SDA i na osnovu tih kritika dobili te glasove.
Opet malo čitanja vijesti između redova. "izvršen je 10.741 inspekcijski nadzor kod obveznika fiskalizacije. U toku kontrola zatečeno je 1.998 neprijavljenih radnika. " Samo u kafanama po Sarajevu ima više neprijavljenih radnika. Očigledno da u tim inspekcijama nešto "smrdi".
Normalno kad ste napravili nemoguće uvjete za opstanak bilo koje firme!!! Privatne firme su lopovi dok se ne dokaže suprotno, dok su državne firme prepuštene potpunoj slobodi i raskalašenosti... Nisu krivi ni privatnici ni uposlenici, kriva je država i njeni uposlenici, jednako kao i njihovi poslodavci i poslovođe političari NE RADE SVOJ POSAO! Iako običnim ljudima nemoguće za shvatiti... TI LJUDI NE RADE NIŠTA!
prvo treba povećati minimalac na 500 km- ko ovo ne može da izdrži neka i propadne. doprinos je 70% to ti dođe 850 km, po 30 km dnevno . gazde vozaju džipove od po 50000 km i svi kukaju država ih pljačka---
I naravno, svi ostadoše !??? Moraju, to je uhodanopravilo. Funkcionira izvanredno. Komu da.se žališ, kad iza svakih vrata sjedi najmanje jedan uhljebljeni ili podmićeni miš ......
Eh, ali tko mu šta može ? On ima najmoćniju vozilicu, u pretincu Magnum, a u džepu nekoliko ministara ...