BiH
0

U BiH 2011. godine kampanja za osnivanje REKOM-a

SRNA
Regionalna inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i teškim povredama ljudskih prava na teritoriji bivše SFRJ /REKOM/ pokrenuće 2011. godine u BiH akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom će se od vlada u regionu tražiti osnivanje takve komisije, izjavila je danas koordinator Koordinacione grupe REKOM-a u BiH Aleksandra Letić.

Ona je pojasnila da Inicijativa REKOM okuplja već oko 500 organizacija i pojedinaca iz regiona, a da se zalaže za stvaranje podrške u civilnom društvu za formiranje Regionalne komisije za ratne zločine, kao i za obezbjeđivanje legitimiteta kroz podršku predstavnika državnih vlasti.

"Složili smo se da sama Regionalna komisija nipošto ne smije da bude projekat nevladinih organizacija, nego isključivo mora da bude zvanično državno tijelo, koje u svakom trenutku može da računa na podršku vladinih institucija", rekla je Letićeva Srni, koja je danas učestvovala u radu skupa mladih iz regiona pod nazivom "Beogradski samit 2009", koji je organizovala nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ona je pojasnila da će javna kampanja podrazumijevati intenzivan rad sa donosiocima odluka, političkim partijama, ali i medijima, a da je cilj da se prikupi milion potpisa koji će biti predati vladama u regionu.