Prvostepeni postupak
52

U Beogradu sutra izricanje presude bivšem pripadniku Armije BiH Osmanu Osmanoviću

F. H.
Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu će u petak, 18. marta 2022. godine izreći prvostepenu presudu Osmanu Osmanoviću, državljaninu Bosne i Hercegovine, optuženom za ratni zločin na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. godine u Beogradu na osnovu krivične prijave koju je MUP RS podnio tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije. U trenutku lišavanja slobode nije bila raspisana potjernica, niti je u Srbiji bila podignuta optužnica ili pokrenuta istraga. Osmanović se tereti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog tokom ljeta 1992. godine. Izricanje presude je više puta odgađano zbog zaraze koronavirusom Osmanovića, zatim jednog od sudija.

Anesa Osmanović Imamović, kćerka pritvorenog je u izjavi za Klix.ba rekla kako je tužilac tražio maksimalnu kaznu od 6 godina zatvora, po njenim riječima očekuje pravednu presudu, a jedina pravedna presuda bi bila oslobađajuća.

Prema riječima njegove kćerke, Osmanović je bio zadovoljan uslovima u pritvoru, odnos je bio korektan.

Jedina finansijska pomoć koju je porodica Osmanović dobila je od Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije i to iznosu od 7.000 KM. Iznos koji je porodica do sada potrošila na odbranu Osmanovića kreće se između 50.000 i 60.000 eura.

"Nama je obećano da će Bosna i Hercegovina učiniti sve na svim mogućim nivoima, nebitno kakva presuda sutra da bude, da se moj otac prebaci u svoju državu. U slučaju Vranj su se rezultati vidjeli, vidjelo se kakvi su rezultati kada se nešto uradi, a u slučaju moga oca vidimo", izjavila je Osmanovićeva kćerka.

Gospođi Osmanović Imamović nije poznato zašto je u slučaju njenog oca postupljeno drugačije nego u slučaju Vranj, čiji je slučaj prepušten tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

"Radilo se o slučajevima iste prirode, terećenje za ratni zločin, kao i u slučaju mog oca bila je neka krivična prijava, sve isto, jedina razlika je bila u tome da su Vranja pustili na slobodu nakon prvih mjesec dana, mog oca nisu, ni prebacili proces u Bosnu i Hercegovinu." izjavila je za Klix.ba, Anesa Osmanović Imamović.

Prema njenim riječima, slučaj Osmanović je bio u istoj fazi procesa kao i slučaj Vranj i oni su tražili da se primjeni protokol o saradnji tužilaštva Srbije i tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Mi smo molili i tražili da se primjeni protokol, to nije urađeno. Mi u suštini nikad nismo dobili odgovor od tužilaštva iako smo pokušali da dopremo do njih sa svih mogućih strana", poručila je Osmanović Imamović.

"Ja zaista očekujem bez obzira na presudu, najdraža bi mi bila pravedna oslobađajuća presuda, ali bez obzira kakva god presuda bila, da se mome ocu omogući njegovo pravo, da mu njegova država omogući njegovo pravo kao i svim drugim državljanima Bosne i Hercegovine. Na protokol se oni uvijek mogu pozvati," zaključila je kćerka optuženog Osmanovića.