BiH
0

U Banjoj Luci proslavljen 95. rođendan Otta von Habsburga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U organizaciji Paneuropske unije Bosne i Hercegovine u jučer je u Banjoj Luci održana proslava 95. rođendana nadvojvode Otta von Habsburga, sina posljednjeg austrijskog cara Karla, počasnog predsjednika Međunarodne paneuropske unije, velikog prijatelja Bosne i Hercegovine i počasnoga građanina Sarajeva.

Na svečanosti, koja je održana u hotelu Palace, nazočio je veliki broj nadvojvodinih prijatelja, biskup banjalučki dr. Franjo Komarica, ministar vanjskih poslova u ostavci Sven Alkalaj, dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš, predstavnici vlasti sa svih razina, predstavnici OHR-a, OSCE-a, diplomatskog zbora, članovi Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Paneuropske unije iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Makedonije. Također, na svečanosti na nazočili i sinovi nadvojvode Karl i Georg, kćer Waldurga Duglas i unuk Severin Meister.

U ime Paneuropske unije Bosne i Hercegovine nadvojvodu je pozdravio glavni tajnik Vanja Gavran koji je ovom prigodom pročitao pismo kardinala Vinka Puljića i predsjednika Paneuropske unije BiH prof. dr. Franje Topića.

U svom pismu Topić je podsjetio na ulogu Austrije u Bosni i Hercegovini kao i ulogu samog nadvojvode u pomaganju našoj zemlji u svakom pogledu. Kazao je kako su ideje o jedinstvenoj Europi, koju toliko zagovara nadvojvoda Habsburg, Bosni i Hercegovini danas posebno potrebne te zamolio i njega i ostale Paneuropejce da i nadalje lobiraju za našu zemlju.

Biskup Komarica zahvalio je nadvojvodi što nije zaboravio Bosnu i Hercegovinu, napose Hrvate, katolike u Banja Luci. Kazao je kako još uvijek očekuje da se samo u Banja Luku vrati nekoliko desetaka tisuća vjernika. Unatoč tome katolici Banje Luke spremi su „biti konstruktivna poveznica između kršćanskog Zapada i Istoka, pouzdani suradnici u željenom, što više nužnom dijalogu između kršćanstva i islama, vjerodostojni graditelji pravednog mira među narodima ove zemlje i ovog dijela europskog kontinenta“, kazao je biskup.

Ministar Alkalaj počašćen je što je imao prigodu govoriti na ovakvoj svečanosti budući se dosta dugo poznaje s jednim brojem članova obitelji Habsburg te je nazočne upoznao s nekim zanimljivim anegdotama iz života nadvojvode dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu.

Kao i što doliči na koncu se nazočima obratio i nadvojvoda Otto von Habsburg. Kazao je kako je Bosna i Hercegovine i regija prostor na kojem se odlučuje o budućnosti Europi. Prvenstveno je na političarima BiH da odluče o budućnosti Bosne i Hercegovine. Dodao je kako će Paneuropska unija uvijek bit tu kao potpora nama u BiH. Napose je istaknuo kako je u BiH potrebno graditi narodno i vjersko jedinstvo, ali se treba fokusirati posebno na vjersko kako to čini biskup Komarica tijekom svih proteklih godina. Biskup je, kako kaže Habsburg, živi primjer kako jedan osoba može puno postići.

Nakon svečanosti biskup Komarica služio je Svetu Misu zahvalnicu u banjalučkoj katedrali, a nakon toga je održan i koncert na kojem je jedan od izvođača bio i sam mons. Komarica.