BiH
0

U Banjoj Luci odata počast britanskim vojnicima stradalim u BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Delegacija Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini položila je danas u Banjoj Luci vijenac na spomen-obilježje britanskim vojnicima koji su položili svoje živote služeći u mirovnoj misiji u BiH.

Zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Jo Lomas u izjavi novinarima je rekla da su Britanci izuzetno ponosni na stradale vojnike.

Polaganju vijenca prisustvovao je i gradonačelnik Banje Luke i komandant čete Irske garde, koja je, kako je navela, umnogome pomogla na očuvanju mira na ovom području.

Ona je najavila da će britanski vojnici u Banjoj Luci imati sportske susrete s radnicima Administrativne službe Grada, čime će, kako je rekla, biti učvršćene veze između Grada Banja Luka i britanskih mirovnih snaga.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović kazao je da je današnji sastanak s delegacijom Ambasade Velike Britanije upriličen i zbog toga da bismo se podsjetili na 59 poginulih vojnika iz britanskog dijela mirovnih snaga.

On je podsjetio da je spomen-ploča britanskim vojnicima podignuta na platou ispred Narodne i univerzitetske biblioteke u znak sjećanja na ove vojnike i njihov doprinos uspostavljanju mira na našim prostorima.