BiH
0

U aprilu osmi kolektivni ukop ubijenih Vlaseničana

FENA
Osmi kolektivni ukop i dženaza za nevine žrtve zločina počinjenog nad Bošnjacima Vlasenice tokom rata u BiH, bit će obavljen 21. aprila na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, odlučeno je na sastanku Organizacionog odbora za ukop.

Na taj dan, prije tačno dvadeset godina, Vlasenicu su okupirali Novosadski i Užički korpus JNA, te Vojska i policija RS-a.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece, dok je oko 700 žena iz Vlasenice prošlo torture, a mnoge su silovane.

Od ukupnog broja ubijenih na šehidskom mezarju “Rakita” do sada su smiraj našla 284 vlasenička šehida.

U Komemorativnom centru Tuzla pripremljeni su za identifikaciju posmrtni ostaci tek pet Vlaseničana.

Zbog izuzetne sporosti procesa ekshumacija i identifikacija, Organizacioni odbor poziva nadležne institucije BiH da ne dozvole da pravo na dostojan ukop svojih najmilijih iz godine u godinu ne doživi sve veći broj vlaseničkih majki.

U tom cilju Organizacioni odbor podržava organizaciju ukopa nekompletnih tijela jer za to ne postoje prepreke s vjerskog aspekta, pa čak i kada je riječ o samo jednom ekshumiranom posmrtnom ostataku žrtve. Konačnu odluku u vezi toga će donijeti porodice ubijenih.

Kako je pravda neophodan preduvjet za održivo pomirenje, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica poziva nadležna tužilaštva da umjesto sitnih izvršioca konačno počnu procesuirati odgovorne naredbodavce stravičnog zločina u Vlasenici.

Za zločin u Vlasenici do sada su osuđeni Dragan Nikolić Jenki na 20 godina, Predrag Bastah Car na 22 i Goran Visković Vjetar na 18 godina zatvora, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.