Tuzlanski kanton
0

U 2008. godini uništeno 15.349 komada neeksplodiranih sredstava

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila informacije o rezultatima Kantonalnog tima civilne zaštite za deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava na području tog kantona u 2008. godini.

Tako je "Tim A" Kantonalnog tima civilne zaštite u okviru poslova pronalaženja, prikupljanja, prevoženja i uništavanja minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava po zahtjevu općinskih službi civilne zaštite uradio 580 zadataka, a što ovaj tim svrstava u sami vrh u usporedbi s ostalim timovima u Federaciji BiH.

Tom prilikom prikupljeno je i uništeno 15.349 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava i 23,4 kg eksploziva raznih vrsta.

Komponenta B Kantonalnog tima za deminiranje zadužena je za pregled i čišćenje kontaminiranih terena. Tako je u pet općina tog kantona ovaj tim pregledao i očistio površinu od 125.902,05 metara kvadratnih.

Kantonalni tim je na projektu Bučje-Visori trajno obilježio teren površine 479.100 metara kvadratnih, a sudjelovao je i u izvlačenju unesrećenih deminera.

U 2008. godini u općinama Lukavac i Kalesija dogodile su se tri deminerske nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale, a dvije su teže i dvije lakše ozlijeđene.

Tim za strojarsku podršku uklanjanju i uništavanju NUS-a Federalne uprave civilne zaštite u oktobru prošle godine radio je na čišćenju ostataka šest objekata porušenih tokom rata u općini Čelić.

Vlada je danas usvojila i Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o ukupnim rezultatima deminiranja i trajnog obilježavanja minskih polja na području Tuzlanskog kantona u 2008. godini.

U 2008. godini planirano je bilo deminiranje 1.921.983,38 metara kvadratnih, a plan je realiziran s 36,66 posto.

Direktor KO Civilne zaštite istakao je da je u 2008. godini značajno smanjeno angažiranja oružanih snaga na deminiranju u Tuzlanskom kantonu u odnosu na 2007. godinu. U zaključcima je istaknuta potreba da se angažman Oružanih snaga BiH, kada su u pitanju poslovi deminiranja na ovom području, ne smanjuje odnosno da se u idućem razdoblju poveća.

Vlada Tuzlanskod kantona je u prošloj godini, u skladu s Memorandumom o razumijevanju s Međunarodnim fondom za deminiranje i pomoć žrtvama mina, usmjerila 100.000 KM za sufinansiranje deminiranja. Dio sredstava izdvojile su i općine Gračanica, Gradačac, Kalesija, Lukavac, Tuzla i Sapna, kako bi se osiguralo 50 posto neophodnih sredstava. Za deminiranje 133.051 metara kvadratnih u ovih pet općina bilo je neophodno osigurati 185.518,59 eura. Polovina sredstava osigurana je iz donacija vlade SAD. Kako je u dijelu sredstava koje su osigurale općine nedostajalo još 26.568,48 eura, predstavnici američke vlade su prihvatili da doniraju i ovaj dio sredstava.

U Informaciji koju je danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona naglašena je potreba da se i u ovoj godini nastavi projekt sufinansiranja kojim se u istom omjeru, koliko se za ove namjene izdvoji sredstava iz proračuna kantona i općina, osigurava i donatorskih sredstava.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila i Listu prioriteta deminiranja na području tog kantona za 2009. godinu. Listom prioriteta Regionalnog ureda BH MAC-a Tuzla planirano je čišćenje 523.872,91 metara kvadratnih i tehničko izviđanje na površini od 3.583.162,59 metara kvadratnih.

Kantonalni tim civilne zaštite planira očistiti 16.000 metara kvadratnih i tehnički izvidjeti površinu od 168. 000 metara kvadratnih.