BiH
0

U 11 mrtvačnica u BiH 4.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka

FENA
Institut za nestale osobe BiH održao je sastanak s predstavnicima Suda BiH i tužilaštava iz Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali predstavnici Suda BiH, Tužilaštva BiH, Tužilaštva FBiH, Tužilaštva RS-a, Tužilaštva Brčko Distrikta, direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Catherine Bomberger i članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Na sastanku je razgovarano o ubrzanju ekshumacija i identifikacija kao i rješavanju problema neidentificiranih posmrtnih ostataka nestalih osoba u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama, saznaje Fena u Institutu.

U 11 spomen-kosturnica i mrtvačnica u BiH nalazi se 3.000-4.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka.

Osnovni razlozi zbog kojih posmrtni ostaci leže niz godina u ovim objektima su: nedostatak uzoraka krvi s kojima bi se uporedili koštani uzorci ekshumiranih osoba, ekshumirane osobe nisu iz mandata Instituta, odnosno riječ je o osobama koje nisu iz proteklog rata. U jednom broju moguće je da je riječ o pogrešnim identifikacijama izvršenim klasičnom metodom, u nekim slučajevima su posmrtni ostaci i koštani uzorci kontaminirani, karbonizirani i oskudni te nije moguće izolovati DNK.

Na sastanku je dogovoreno da će Institut dostaviti Tužilaštvu BiH, entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko Distrikta podatke o trenutnom stanju u objektima u kojima se čuvaju posmrtni ostaci da bi se u što skorijem periodu mogla definirati strategija za rješavanje ovog veoma važnog pitanja.

Rješenje ovog pitanja mora biti rezultat zajedničkog rada svih odgovornih i nadležnih institucija u ovom procesu.