Sanela Jenkins
0

FOTO / "TV1 će biti politički neutralna televizija"

Sarajevo-x.com
Sanela Jenkins
Sanela Jenkins
Poznata Sarajka Sanela Jenkins već duži niz godina izdašnim donacijama pomaže Bosni i Hercegovini. Ovih dana ona boravi u Bosni i Hercegovini gdje dogovara pokretanje svoje nove televizijske kuće TV1, a također, išla je i u Srebrenicu povodom obilježavanja 15. godišnjice genocida nad Bošnjacima tog kraja. U razgovoru za "Slobodnu Bosnu" Sanela Jenkins govorila je o srebreničkoj tragediji, kao i o svojim poslovnim i medijskim ambicijama u BiH.

Sanela Diana Jenkins protekle sedmice učestvovala je u Maršu mira, a nakon toga srela se sa majkama Srebrenice.

"Željela sam odati počast žrtvama genocida i pružiti podršku majkama, ženama, sestrama, djeci žrtava genocida u pokušaju da se suoče sa svojim bolom. Pružiti podršku nastojanju da istina i pravda ugledaju svjetlo dana i da se ovaj užas s praga 21. stoljeća i sramota cijeloga svijeta ne zaborave... Moj brat Irnis izgubio je život braneći BiH. Dvadeset i prvi rođendan nikada nije dočekao. Nije bilo potrebno mnogo riječi da se razumijem sa herojima – srebreničkim ženama", kazala je Sanela Jenkins za "Slobodnu Bosnu".

Sanela Jenkins sa majkama Srebrenice
Sanela Jenkins sa majkama Srebrenice
Ona je također istakla da je zbog istine i pravde dobro za Srebrenicu i njene građane, ali i za cijelu BiH, da zvaničnici dolaze i ne dozvole da se genocid zaboravi. Na taj način skrenut će se pažnja na činjenicu da se zločinci moraju dovesti pred sud pravde.

Sanela Jenkins je govorila i o slučaju Ganić, te istakla kako vjeruje da Ganić neće biti izručen Srbiji.

"Treba sačekati konačnu presudu. Ja sam učinila sve što sam mogla, a to je da omogućim da dr. Ganić svoje, i dostojanstvo branitelja BiH, brani sa slobode. Mislim da nikako ne bi bilo dobro da Ganić bude izručen Srbiji i nije teško zaključiti da bi to dodatno iskomplikovalo ionako krhke odnose sa Srbijom", kazala je humanitarka iz BiH.

U razogovoru za "Slobodnu Bosnu" Sanela je spomenula i to da podržava Harisa Silajdžića, s obzirom da smatra da je to čovjek koji se bori za BiH i ne dozvoljava nikome da ponižava njegovu domovinu.

Za kraj Sanela je prvi put otvoreno progovorila o svom novom projektu – osnivanju TV-kuće TV1.

"Mislim da je u državi potreban jedan novi medij, sa malo osvježenijim sadržajem, poznatim medijskim imenima, ali i novim, mladim ljudima i pozitivnim vijestima... Politički neutralan. Tu sam kako bih pomogla BiH. Želim da svima bude jasno: ne želim uzeti niti jedan novčić iz svoje zemlje. Želim da ljudi u BiH to znaju. Humanistica sam i filantrop i tako će i ostati ubuduće", naglasila je Sanela Diana Jenkins.