BiH
0

Tuzla: Počinje akcija suzbijanja nelelgalanog rada u prometu

FENA
Zbog nagomilanih problema u oblasti prometa, a naročito u oblasti ugovorenog prijevoza, taksi prijevoza i nelegalnog rada kombi prijevoznika u Tuzlanskome kantonu, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove danas počinje akciju suzbijanja nelegalnog rada u toj oblasti.

Akcija suzbijanja nelegalnog rada u oblasti prometa trajat će do kraja godine, a odvijat će se radnim i neradnim danima u ranim jutarnjim, popodnevnim i kasnim večernjim satima, stoji u priopćenju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz ove uprave upozoravaju sve one koji obavljaju prijevoz na nelegalan način da se legaliziraju i tako izjednače u konkurentskom smislu sa svima onima koji ispunjavaju sve zakonom propisane obaveze.

Za one koji ovo uopzorenje ne budu poštivali uslijedit će represivne mjere predviđene važećom zakonskom regulativom.

"Izricat ćemo sve upravne, prekršajne i druge mjere predviđene zakonom, počev od rješenja o zabrani rada, prekršajnih naloga, prekršajnih prijava za ponavljače, do skidanja tablica i isključenja vozila iz prometa kod autobusa i kombi prijevoza, kao i skidanja taksi oznaka, tablica i isključenja vozila iz prometa kod nelegalnih taksista", stoji u priopćenju iz Kantonalsne uprave za inspekcijske poslove.

U akciji će sudjelovati najmanje 40 inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, isto toliko inspektora rada i približno toliko pripadnika MUP-a, koji će imati zadaću da u što kraćem roku urede ovu oblast.

Ako bude ekscesnih situacija, uključit će se i jedinice za specijalne namjene.

Od neodgovornih pojedinaca bit će oduzete sve radiostanice koje nisu legalizirane i koje služe za prisluškivanje i dojavu rada inspekcijskih organa svih razina.

Protiv osoba koje budu pratile vozila inspekcijskih organa Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i vršila dojavu ostalim prekršiteljima o njihovu kretanju bit će preduzete najstrožije zakonom predviđene mjere.

Svi taksi vozači moraju koristiti taksi stajališta ili za to predviđene štandove i moraju koristiti taksimetre na način kako je to određeno Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH. Svi sudionici u javnom prijevozu obavezni su izdavati račune za obavljenu uslugu, u protivnom će biti kažnjeni.

U Akciji će se koristiti brojni "mamci" koji će ujedno biti i svjedoci na sudu. Svaka akcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove snima se internim kamerama i brojnih fotoaparata, a filmski zapisi koristit će se kao dokazni materijali na sudu.

"S obzirom na to da su sve do sada provedene akcije od strane inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove bile jasne, precizne i uspješno provedene, upozoravamo vas da nas najozbiljnije shvatite, izvršite legalizaciju svog rada ili prestanete s radom te na taj način izbjegnete sve neugodnosti i materijalnu štetu do koje će zasigurno doći ako ovo upozorenje ne shvatite ozbiljno", stoji u priopćenju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskoga kantona.