Suspendovan zbog uzimanja mita
0

Tuzla: (Ne)rad komesara Mutapčića ocijenjen jedinicom

Piše: D. Brkić
Nedim Mutapčić
Nedim Mutapčić
Rad suspendovanog komesara MUP-a Tuzlanskog kantona Nedima Mutapčića u 2011. godini, ocijenjen je nezadovoljavajućom ocjenom jedan. Vlada Tuzlanskog kantona je takvu ocjenu izrekla na osnovu Prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine TK i aktuelnog ministra MUP-a TK Bege Gutića.

Mutapčić je na poslovima komesara MUP-a TK radio do septembra prošle godine, kada je donesena odluka o njegovoj suspenziji. Mutapčiću se stavlja na teret uzimanje mita od osuđenog kriminalca Sedineta Karića zvanog Sido, ali i izazivanje saobraćajnih nesreća u kojima je u alkoholisanom stanju slupao službene automobile.

Kap koja je prelila čašu su "frizirani izvještaji" koji su dostavljani Vladi TK, a u kojima je Mutapčić prikrio oko 1.000 krivičnih djela kako bi stanje sigurnosti u Tuzlanskom kantonu ocijenio zadovoljavajućim.

Protiv Mutapčića se vodi disciplinski postupak, a sve je izvjesnije kako se on više nikada neće vratiti na poziciju policijskog komesara. U međuvremenu je za v.d. komesara MUP-a TK imenovan Fadil Šljivić.