Uskoro odluka
617

Tuzla bi mogla dobiti park žrtava nasilja, nosio bi ime po ubijenoj Amri Kahrimanović

A. K.
Amra Kahrimanović (Foto: Facebook)
Amra Kahrimanović (Foto: Facebook)
Park smješten u Turalibegovoj ulici u Tuzli mogao bi biti posvećen svim žrtvama nasilja, a u konačnici bi nosio ime po nedavno ubijenoj Amri Kahrimanović.

Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle našli su se brat ubijene Amre Kahrimanović, kao i njen sin Damir Hodžić. On je tom prilikom predložio inicijativu da park u Turalibegovoj ulici ponese ime njegove majke.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, u pauzi redovne sjednice Gradskog vijeća Tuzle održana je vanredna sjednica kolegija, na kojoj je inicijativa načelno podržana.

Mogućnosti za njenu realizaciju te način sprovođenja razmatrat će se za vrijeme redovne sjednice kolegija Gradskog vijeća Tuzle, a koja će, kako nam je rečeno biti održana sredinom marta ove godine.

Načelni naziv parka bi bio "Park žrtava nasilja – Amra Kahrimanović". Kao što je poznato, Kahrimanović je hicima iz službenog pištolja 7. februara ove godine usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil. On je nakon toga uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Gradsko vijeće Tuzle osudilo je monstruozni čin ovog i drugih ubistava, koja su se desila na području Tuzlanskog kantona te upućuje preporuku nadležnim organima, da počinioce efikasno i u skladu sa zakonom procesuiraju i sankcionišu.

"Preporučuje se Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, kao i članovima Nezavisnog policijskog odbora, da pokrenu procedure utvrđivanja odgovornosti svih onih, koji su u lancu zapovijedanja načinili propust i omogućili policajcu na godišnjem odmoru da neovlašteno drži i upotrebljava oružje", jedan je od zaključaka Gradskog vijeća Tuzle.

Vijeće preporučuje Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, kao i MUP-u TK, da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti za kadrovsko i materijalno jačanje MUP-a TK, kako bi isti bio u funkciji zaštite svih građana, a prvenstveno nemoćnih i žena.