BiH
0

Tužiteljstvo predložilo da se Suad Kapić osudi na kaznu zatvora

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je državnom sudu u Sarajevu da optuženog Suada Kapića Hodžu oglasi krivim za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te ga osudi na kaznu zatvora propisanu Krivičnim zakonom BiH.

Taj prijedlog je u završnoj riječi iznio tužitelj Milorad Barašin, tvrdeći da je Tužiteljstvo u toku glavnog pretresa dokazalo da je optuženi Suad Kapić Hodža izvršio krivično djelo navedeno u optužnici.

Prema navodima optužnice, Kapić je kao pripadnik 3. bataljona 517. oslobodilačke cazinske brigade 5. korpusa Armije RBiH u okviru vojne operacije "Sana '95.“ u septembru 1995. postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Navodno je 18. septembra 1995. s drugim vojnicima Armije RBiH zarobio šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rejonu sela Dabar, općina Sanski Most, te, nakon razoružavanja i vezivanja zarobljenika, hicima iz vatrenog oružja ubio trojicu zarobljenika a jednog teško ranio, kojega je, zatim, jedan vojnik Armije RBiH usmrtio po Kapićevoj naredbi.

Barašin je kazao da je Tužiteljstvo saslušalo 15 svjedoka optužbe i predstavilo 25 materijalnih dokaza, dok je odbrana saslušala pet svjedoka i predstavila 17 materijalnih dokaza.

"Da je optuženi postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava Tužiteljstvo je dokazalo u toku ovog postupka“, ustvrdio je.

Suad Kapić Hodža je rođen 1975. u Cazinu. U pritvoru je od 21. septembra 2007., a optužnica je potvrđena 19. oktobra iste godine. Optuženi se 1. novembra izjasnio da nije kriv.

Glavni pretres u ovom predmetu je počeo 18. januara 2008. Sudsko vijeće je početkom marta Kapiću ukinulo mjere pritvora zamjenjujući ih mjerama zabrane.

"Što se tiče mjera koje su na snazi, Tužiteljstvo stoji na stanovištu da ukoliko se optuženi oglasi krivim i osudi na zatvorsku kaznu postoje nove okolnosti za mjere pritvora prema njemu“, riječi su tužitelja Milorada Barašina.

Odbrana će svoje završne riječi iznijeti 24. aprila.