BiH
0

Tužiteljstvo predložilo 25 godina za Željka Leleka

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine iznijelo je danas završne riječi u krivičnom predmetu protiv Željka Leleka, optuženog za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te vijeću Suda BiH u Sarajevu predložilo da se Lelek oglasi krivim po svim tačkama optužnice i izrekne mu se zatvorska kazna od 25 godina.

Tužiteljstvo smatra da je nakon provedenog dokaznog postupka dokazano, van svake sumnje, da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti po optužnici i da je u toku glavnog pretresa izneseno dovoljno dokaza na temelju čega će Sud BiH moći donijeti pravednu odluku.

Prema navodima izmijenjene optužnice, Željko Lelek je na dužnosti policajca u Višegradu vršio u toku aprila, maja i juna 1992. godine progon bošnjačkog stanovništva, i to: prisilnim preseljenjem, lišavanjem života, zatvaranjem, mučenjem, prisilnim nestankom i prisiljavanjem druge osobe na seksualni odnos, a sve u vrijeme širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih formacija usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad.

Početkom juna 1992., prema navodima optužnice, optuženi je, između ostalog, zajedno s Milanom Lukićem silovao ženu, vrijeđajući je na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Optužnica navodi i to da je su tu osobu i druge osobe, kada su bile zarobljene, u toku narednih deset dana Lelek i drugi svakodnevno silovali te fizički i psihički zlostavljali.

Željko Lelek je kao policajac bio dužan zaštititi stanovništvo, bez obzira na nacionalnost, ali on nije ništa učinio da zločine spriječi, već je u njima aktivno učestvovao – stav je tužiteljstva.

Odbrana će svoje završne riječi iznijeti 16. maja.

Željko (Čedo) Lelek rođen je 1962. u Goraždu. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Slobode je lišen 5. maja 2006. godine.