BiH
0

Tužilaštvo uputilo žalbu na oslobađajuću presudu Zoranu Marjanoviću

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Apelacionom odjeljenju Suda BiH žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu u predmetu protiv Zorana Marjanovića, rođenog 7.3.1968. u općini Rogatica, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 25. maja, Marjanović je na osnovu odredbe člana 284. tačke c) ZKP-a BiH oslobođen od optužbe da je na način, u vrijeme i na mjestu opisanom u izreci presude počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke e) i i) KZBiH, u vezi sa članom 180. stav 1. KZBiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske od juna do kraja 1992. godine za vrijeme napada policije i Vojske RS-a na područje općine Rogatica, sudjelovao u izvršenju teških oduzimanja fizičke slobode i prisilnog nestanka osoba, što je suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava.

Optuženi se tereti da je 19. juna 1992. zajedno s nekoliko pripadnika Vojske RS-a došao na lokalitet Marina Homora, odakle su prisilno odveli šest članova jedne bošnjačke porodice te ih nakon toga odvezli u mjesto Borike, općina Rogatica, gdje su muškarca razdvojili od njegove supruge i djece i odveli ga na nepoznatu lokaciju. Od tada mu se gubi svaki trag.

Optuženi se tereti da je u sklopu širokog i sistematičnog napada protiv stanovništva, znajući za takav napad, kao saučesnik vršio progon stanovništva i izvršio teško oduzimanje fizičke slobode i prisilni nestanak osoba, što je suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, čime je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h), u vezi s tačkama e) i i) KZ-a BiH, u vezi s odredbama člana 29. i člana 180. stav 1. istog zakona.

Tužilaštvo BiH, nezadovoljno oslobađajućom prvostepenom presudom, 6. juna je Apelacionom odjeljenju Suda BiH uputilo žalbu.

Uložena je zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz člana 299. ZKP-a BiH.

U žalbi Tužilaštva BiH se predlaže Vijeću Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine da žalbu uvaži, ukine presudu Suda BiH i održi pretres pred Vijećem Apelacionog odjeljenja.