Početak suđenja
0

Tužilaštvo: Sarić odlučivao ko ne zaslužuje da živi u Nahorevu

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
U uvodnoj riječi na početku suđenja za zločine na području Sarajeva, Državno tužilaštvo najavilo je da će dokazati krivicu Gorana Sarića, istaknuvši da je optuženi "odlučivao ko ne zaslužuje da živi" u naselju Nahorevo 1992. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Tužiteljica Dika Omerović kazala je da će iskazima žrtava, bivših vojnika i policajaca dokazati da je Sarić, kao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u srpskoj općini Centar, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona nesrpskog stanovništva.

"Tužilaštvo BiH će nesumnjivo dokazati da je Sarić krajem juna 1992. vršio razdvajanje zatočenika nesrpske nacionalnosti u bolnici Jagomir, te odlučivao ko će biti protjeran u Sarajevo, ko će biti odveden u logore u Vogošći te ko ne zaslužuje da živi”, rekla je Omerović.

Državno tužilaštvo tereti Sarića da je od maja do kraja 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, skupa s policajcima i pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), vršeći progon kroz planiranje, naređivanje i provođenje sistema zatvaranja, ubijanja i prisilnog preseljenja nesrpskog stanovništva.

U optužnici je navedeno da je Sarić 14. juna 1992. uhapsio jednog civila bošnjačke nacionalnosti, priveo ga u prostorije SJB-a Centar, odakle mu se gubi svaki trag.

Sarić je optužen i da je 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima naselja Nahorevo da dođu u mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Istog dana, kako je navedeno u optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH (ARBiH).

Tužilaštvo BiH tereti Sarića i da je 21. juna 1992. vršio razdvajanje zatočenika u zgradi bolnice Jagomir u tri grupe.

Kako je navedeno u optužnici, Sarić je u prvu grupu odvojio 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom ARBiH, u drugu grupu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor Bunker u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba, koje su kasnije ubijene na području Skakavca u Sarajevu.

Tužiteljica Omerović kazala je u uvodnom izlaganju da su "srpske straže" u Nahorevu počele već u aprilu 1992. godine, te da je dva mjeseca kasnije "počeo definitivan progon", nakon čega je kompletno nesrpsko stanovništvo protjerano s područja naselja Nahorevo.

Odbrana je najavila da će uvodnu riječ iznijeti nakon što Tužilaštvo završi dokazni postupak.

Suđenje će se nastaviti 28. maja, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.