BiH
0

Tužilaštvo očekuje do kraja godine presudu ''Škorpionima''

FENA
Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu očekuje da će do kraja ove godine biti izrečena presuda petorici pripadnika paravojne formacije "Škorpioni", optuženim za ubistvo šestoro srebreničkih muslimana 1999. godine, izjavio je danas Tanjugu portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Prema riječima Vekarića, Tužilaštvo očekuje da će prvostepena presuda za taj zločin, koji se dogodio u blizini Trnova, u Bosni i Hercegovini, biti donijeta do kraja godine, s obzirom na dinamiku suđenja koje se obavlja i popodne.

Sudsko vijeće kojem presjedava sudija Gordana Petrović-Božilović zakazalo je za 22. decembar početak izlaganja završnih riječi optužbe, oštećenih i odbrane, poslije čega se očekuje odluka o krivici optuženih.

Na optuženičkoj klupi su komandant "Škorpiona" Slobodan Medić i pripadnici te jednice Aleksandar Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Vukov i Branislav Medić.

Slobodan Medić, Vukov i Branislav Medić, izjašnjavajući se o navodima optužnice, negirali su da su počinili krivično djelo za koje se terete.

Aleksandar Medić je izjavio da su "Škorpioni" ubili šestoricu muslimana, ali da on nije učestvovao u egzekuciji, dok je Petrašević priznao da je prvi pucao i da je ubio jednog zarobljenika.

Na suđenju je prikazan snimak egzekucije koju je kamerom zabilježio Slobodan Stojković i kasetu sa snimkom ubistva dao direktoru Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić koja je u ovom procesu punomoćnik oštećenih.

Tokom glavnog pretresa saslušani su brojni svjedoci, među kojima su bila i dva zaštićena haška svjedoka, kao i vještaci, a izvedeni su i drugi pisani dokazi.