BiH
0

Tužilaštvo KS: Alenu Čengiću određene mjere zabrane

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na zahtjev Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevu odredio je privremene mjere zabrane otuđenja ili opterećenja imovine optuženom Alenu Čengiću, a radi osiguranja potraživanja Federacije u iznosu 532.111,34 KM kao i Privrednog društva "Holiday" Sarajevo u iznosu od 331.000,00 KM.

Podsjećamo, Alen Čengić optužen je da je kao organizator grupe za organizirani kriminal počinjenjem krivičnog djela porezna utaja, oštetio budžet Federacije BiH za iznos od 532.111,34 KM. Također, optužen je da je kao organizator grupe za organizirani kriminal počinjenjem krivičnog djela teške krađe, pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 331.000,00 KM te za isti iznos oštetio i Privredno društvo "Holiday" Sarajevo.

Dakle, optuženom Alenu Čengiću određena je privremena mjera zabrana otuđenja ili opterećenja tri nekretnine u Sarajevu i jedne na Vlašiću. Nadalje, naloženo je bankama da se optuženom uskrati da se na osnovu njegovog naloga vrši isplata novčanih sredstava putem blokade tri bankovna računa i jednog sefa.

Određena je i privremena mjera zabrane otuđenja, korištenja i raspolaganje pravima po osnovu poslovnog udjela, ali i po osnovu dionica i dividende. Mjere zabrane trajat će do pravosnažnosti presude po optužnici ovog Tužilaštva ili do nove odluke suda.